Videospeler inladen...

Hoe lang zal zoekactie in Genua nog duren en wat met de overlevingskansen van slachtoffers onder het puin?

"De reddingsoperatie van de ramp in Genua zal naar schatting nog maximaal twee dagen duren". Dat vermoeden twee Vlamingen die zelf vaak bij zoekacties betrokken zijn. "Daarna zal men enkele weken puin ruimen, om de situatie weer veilig te stellen." De dodentol blijft intussen oplopen. Nog vele mensen zijn vermist. 

De zoekactie naar overlevenden van de ramp in Genua is intussen ongeveer 24 uur aan de gang. Maar wanneer gaan de hulpdiensten de actie afronden? "Binnen de 48 uur," vermoedt Jo Maes, een vrijwilliger bij de Civiele Bescherming in Italië. "Daarna zal men onmiddellijk starten met het ruimen van het puin, omdat de ramp een artificiële dam heeft veroorzaakt die op zich overstromingen kan veroorzaken. Dat zal vermoedelijk enkele weken duren."

Ook Marc Bogaert van B-Fast, het Belgische interventieteam dat optreedt bij rampen, schat dat men vandaag en morgen nog verder zal zoeken. "Maar daarna zal men stoppen met zoeken omdat de kans op het vinden van overlevenden bijna nihil wordt."

Met speurhonden zoeken naar overlevenden is de meest efficiënte manier
Marc Bogaert, B-fast

De Italiaanse Civiele Bescherming heeft verschillende middelen ingezet om overlevenden op te sporen. "Ze kunnen gebruik maken van honden die zowel levenden als overleden mensen kunnen zoeken," zegt Bogaert. "Dat is volgens mij de meest efficiënte manier, omdat zij getraind zijn en tussen lawaai en andere hulpdiensten hun werk kunnen doen." Daarnaast hebben ze ook luisterapparatuur zoals de geofoon, waarmee men de hartslag kan waarnemen van mensen die zich één meter onder het beton bevinden. Voor de optimale werking daarvan mag er niet te veel omgevingslawaai zijn. 

"De reddingsoperatie is te vergelijken met die van een aardbeving"

Volgens Maes is deze operatie te vergelijken met die van een aardbeving. "De manier van opspeuren, bergen en hulpverlening is hetzelfde." Het is hoe dan ook een moeilijke operatie, omdat de zware betonblokken moeilijk te verplaatsen zijn. "Maar onder die grote brokken zitten ook grote holtes," voegt Bogaert er hoopvol aan toe, "waardoor de kans op overleving wel mogelijk is."

VIDEO: "Het journaal" sprak met Marc Bogaert van B-Fast

Videospeler inladen...

Meest gelezen