Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

India stuurt tegen 2022 mensen de ruimte in, belooft premier Narendra Modi

Het Zuid-Aziatische land wil na Rusland, de Verenigde Staten en China de vierde natie worden die op eigen houtje mensen in de ruimte kan brengen. Dat heeft premier Modi beloofd tijdens de viering van de onafhankelijkheid.

 India viert de 71e verjaardag van de onafhankelijkheid en dat is jaarlijks een groot feest. Tijdens zijn speech voor het Lal Qila of Rode Fort in de hoofdstad Delhi had premier Narendra Modi een verrassing in petto.

Tegen 2022 zal India een man of vrouw in de ruimte brengen. Na Rusland, de Verenigde Staten en China zal India dan de vierde natie zijn die dat met eigen technologie kan. Enkele dagen geleden heeft India met succes een ruimtecabine getest die mensen kan vervoeren.

Nu is de Indiase astronaut Rakesh Sharma in 1984 al eens in de ruimte geweest, maar dan als passagier van een Soyuz-cabine van de Sovjet-Unie. Sindsdien heeft India echter een eigen ruimtevaartprogramma opgezet met eigen raketten en satellieten. Vier jaar geleden kon India een satelliet in een baan rond Mars brengen.

Wellicht wil Modi ook politiek garen spinnen bij de hoge ambities. Volgend jaar zijn er in India federale verkiezingen en de hindoe-nationalistische BJP-partij van Modi zou graag nog eens een mandaat voor vier jaar krijgen. Modi is al sinds 2014 aan de macht. In die periode heeft India niet slecht geboerd, maar zijn de spanningen tussen de religieuze gemeenschappen wel fors gestegen. Volgens critici zit de BJP van Modi daar voor een groot deel tussen, maar die ontkent dat.

Overigens heeft Groot-Brittannië vandaag een beeldje van de Boeddha teruggegeven dat 57 jaar geleden gestolen was uit een museum in India. Het beeldje dateert uit de 12e eeuw en komt uit Nalanda in het oosten van India. Nalanda was toen met universiteiten en andere instellingen een van de grootste boeddhistische centra ter wereld, maar werd kort nadien verwoest door mosliminvallers.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen