Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Israël laat opnieuw voedsel en goederen toe in de Gazastrook na uitdoven geweld

Vanochtend heeft Israël de grensovergangen met de Palestijnse Gazastrook opnieuw geopend. Die waren begin juli gesloten als vergelding voor de wederzijdse beschietingen tussen Israël en Palestijnse groepen.

Nabij Kerem Shalom niet ver van de grens met Egypte is vanochtend de eerste grensovergang geopend. Daarop konden vrachtwagens met fruit, groenten en andere goederen opnieuw naar de Gazastrook rijden.

Begin juli had Israël die grensovergangen gesloten omdat Palestijnen toen ballonnen met brandbare producten over de grens hadden laten vliegen. Dat was in een periode dat er grote spanningen waren en er over en weer geschoten werd tussen het Israëlische leger en Palestijnse groepen zoals Hamas of Islamitische Jihad.

Het gevolg was dat er een tekort dreigde aan voedsel, drinkbaar water, medicijnen, brandstof en zowat alle goederen in de Gazastrook. Na bemiddeling door Egypte is het geweld gestopt al is er geen echt bestand afgesproken en daarop besloot Israël om de grensposten opnieuw te openen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onderliggende probleem nu opgelost is, verre van. De Gazastrook met anderhalf miljoen inwoners is nog altijd geblokkeerd en er zijn geen of nauwelijks perspectieven voor de inwoners. Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer het geweld opnieuw opflakkert.

Meest gelezen