Videospeler inladen...

Italiaanse minister wijst met beschuldigende vinger naar concessiehouder: "Verantwoordelijken zullen boeten"

De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, wijst met een beschuldigende vinger naar de consessiehouder van de brug die gisteren is ingestort in Genua. Hij dreigt met het intrekken van de concessie en zware boetes. Al zal er hoe dan ook eerst een onderzoek moeten komen. "De verantwoordelijken zullen boeten."

Gisterenmiddag stortte in Genua, in het noorden van Italië, een snelwegbrug in. Een dertigtal auto's viel meters naar beneden. Terwijl er nog steeds wordt gezocht naar slachtoffers en eventuele overlevenden, wordt er ook al gekeken naar hoe dit is kunnen gebeuren. De oorzaak zelf, die is nog niet duidelijk. Daarvoor zal er eerst een onderzoek moeten plaatsvinden. 

De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, wijst alleszins al naar Autostrade per l'Italia, de concessiehouder van het bruggencomplex waartoe de brug behoort. "Het management moet eerst en vooral opstappen", zo zegt de minister in een Facebookbericht. "Autostrade per l'Italia heeft haar verplichtingen die in het contract staan rond het beheer van de infrastructuur niet kunnen nakomen."

De minister liet naar eigen zeggen al de procedure opstarten om de consessie in te trekken. Hij dreigt meteen ook met hoge boetes, tot wel 150 miljoen euro. "De verantwoordelijken zullen moeten boeten", zei hij gisteren al. 

Politieke agenda

"Achter deze verklaringen schuilt wellicht ook een politieke agenda", zegt VRT NWS-journaliste Mieke Strynckx ter plaatse. "Toninelli is lid van de Vijfsterrenbeweging en ook naar die partij wordt met een beschuldigende vinger gekeken omdat zij altijd tegen grote infrastructuurwerken waren. Ze vonden dat geldverspilling, zo zeiden ze altijd."

Hoe dan ook belooft de overheid een doorlichting van alle infrastructuur over het hele land, want mogelijk zijn er ook zware problemen met driehonderd andere bruggen en tunnels. 

Meest gelezen