De ongeopende brief (links) - Otto Frank met zijn dochters Anne en Margot (rechts)

Ongeopende brief die vader Anne Frank waarschijnlijk nooit bereikte, gaat onder de hamer

Een ongeopende brief gericht aan Otto Frank wordt volgende maand geveild in Amstelveen, Nederland. De brief kwam van een Britse verzekeringsmaatschappij en werd in september 1942 verstuurd. Hoogstwaarschijnlijk heeft de vader van Anne Frank de brief nooit gekregen, want de familie leefde sinds 6 juli 1942 ondergedoken in het Achterhuis. "Het lot van de familie van Anne Frank wordt weerspiegeld in een gewone brief", schrijft het veilinghuis.

In september 1942 stuurt de Britse verzekeringsmaatschappij Gresham een brief naar het Merwedeplein 37. De brief is gericht aan Otto Frank, die op dat moment samen met zijn vrouw en twee dochters daar op de tweede verdieping woont. Maar de brief bereikt de familie Frank meer dan waarschijnlijk nooit: hij is ongeopend, op de envelop staat in potlood "onbekend" gekribbeld en er is een stempel met "terug afzender". Op de achterkant van de envelop wordt nog verder gespecifieerd: "woont niet op... / nader adres in de wijk onbekend." Gedateerd: 11 september 1942.

Lees verder onder de foto's.

De op het eerste zicht doodgewone brief weerspiegelt zo het tragische lot van de familie Frank. Twee maanden voor de brief op de bus gaat, is Otto Frank samen met zijn vrouw Edith en hun dochters Margot en Anne ondergedoken in het achterhuis op de Prinsengracht. 

Daar weten ze zich twee jaar lang te verschuilen, maar op 4 augustus 1944 worden ze ontdekt en gedeporteerd. Alleen Otto Frank overleeft de oorlog, Anne en Margot sterven in 1945 in het kamp van Bergen-Belsen. Het "Achterhuis", waarin Anne Frank over haar ervaringen vertelt, is tot op de dag van vandaag een van de meest gelezen boeken ter wereld. 

"Ongeopend, maar historisch van grote waarde"

"Deze brief is een getuigenis van het trieste lot van de familie Frank", schrijft veilinghuis Corinphila, dat de brief volgende maand veilt. Wat er precies in de brief staat, is een mysterie, want de brief is tot op de dag van vandaag niet geopend. "Maar historisch gezien is de niet-bezorgde brief aan Otto Frank van het allergrootste belang, een bewijs van de moeilijkste periode in het leven van de familie Frank, hun ondergrondse bestaan."

Deze brief is een getuigenis van het trieste lot van de familie Frank

Veilinghuis Corinphila

Hij werd gevonden in de verzameling van Stefan Drukker, die een grote collectie postzegels uit de Tweede Wereldoorlog verzamelde. Volgens de baas van het veilinghuis, Nathan Bouscher, is het niet duidelijk of Drukker wist wat hij in zijn bezit had. "Hij kocht meer dan één persoon aankon. Mogelijk was hij er nog niet aan toegekomen deze brief te beoordelen", laat hij aan NOS weten. Het startbod voor de brief is 500 euro.

Anne Frank

Meest gelezen