Videospeler inladen...

Permanent gesloten: Familiepark Aviflora in Ingelmunster

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: familiepark Aviflora in Ingelmunster.

Generaties lang was familiepark Aviflora de plek bij uitstek voor een uitstap met het hele gezin. Sinds enkele jaren is het er stil, maar een nieuwe start ligt in het verschiet. 

Het park opent de deuren in 1956, de naam is een samentrekking van avi (vogels) en flora (planten). Het domein bestaat uit een speeltuin en een zoo, en het is vele jaren een populaire bestemming in de regio en ver daarbuiten.

In de jaren 90 gaat de eigenaar met pensioen en lijkt er een einde te komen aan Aviflora. Een deel van het domein (het achterliggende Vijverhof) wordt verkocht en ook de cafetaria met speeltuin komt te koop te staan. Pas enkele jaren later, in 2000, is er een overnemer. Aviflora neemt een doorstart onder dezelfde naam en er wordt eindelijk opnieuw geïnvesteerd in het park. Zo worden verschillende nieuwe attracties gekocht en maakt vanaf 2005 het achterliggende Vijverhof weer deel uit van het park.

Aviflora lijkt de glans van weleer terug te krijgen, maar er steken ook problemen de kop op. In 2007 krijgt het park door de slechte staat van de dierenkooien een negatief rapport van de dienst Dierenwelzijn. GAIA roept Aviflora uit tot slechtste dierentuin van het land en eist de sluiting van het park. In 2012 staat de eigenaar terecht voor inbreuken op de milieuvergunning en de dierenbeschermingswet. Aviflora komt er met een boete vanaf en mag openblijven.

In juni 2014 vindt Aviflora zichzelf heruit als kinderboerderij. De exotische dieren moeten plaats ruimen voor geiten en kippen. Een jaar later is het park failliet, de openbare verkoop van de inboedel brengt 60.000 euro op. Het domein komt leeg te staan en raakt gevandaliseerd en overwoekerd. In 2018 krijgen de gronden van Aviflora bij een openbare verkoop nieuwe eigenaars. Zij gaan alle bestaande gebouwen op het terrein slopen en het park herontwikkelen. 

Morgen in "Permanent gesloten": Grand Hotel Regnier in Waulsort

Meest gelezen