Videospeler inladen...

Premier Conte roept noodtoestand uit in Genua en maakt vijf miljoen vrij voor noodhulp

De Italiaanse premier Guiseppe Conte heeft op een persconferentie aangekondigd dat 12 maanden lang de noodtoestand zal gelden in Ligurië, de regio waar Genua ligt, nadat daar een groot snelwegviaduct instortte. Er kan nu 5 miljoen euro uit het nationale noodfonds worden vrijgemaakt voor snelle noodhulp. De regering wil ook de concessie afnemen van het tolbedrijf dat de brug beheert.

Conte sprak de pers toe na een speciale ministerraad in Genua. "We gaan in op de vraag van de president van de regio Ligurië", zei hij over de beslissing. "Om snel te kunnen helpen, hebben we al 5 miljoen vrijgemaakt uit het noodhulpfonds. Het is een eerste maatregel van de overheid na de ramp." 

De noodtoestand betekent ook dat de nationale overheid de opvolging van de ramp nu zelf in handen kan nemen.

Conte zei ook dat er een dag van nationale rouw komt na de ramp, maar het is nog niet bekend wanneer precies. Het is de bedoeling om die zoveel mogelijk te laten samenvallen met de begrafenis van de slachtoffers. De dodentol staat momenteel op "minstens 39" mensen. 

Er komt een dag van nationale rouw

Conte had het ook over wie nu schuld treft voor de ramp. Volgens hem draagt tolbedrijf Autostrade per l'Italia, dat de getroffen brug uitbaat als onderdeel van de A10, een zware verantwoordelijkheid. Conte zegt dat het bedrijf in zijn hoedanigheid verantwoordelijk was voor het onderhoud en voor de veiligheid op de brug.

Conte zei dat de regering de procedure wil opstarten om het bedrijf - dat deel uitmaakt van de Atlantia-groep uit Milaan en zowat de helft van de 6.000 km Italiaanse snelwegen beheert - de concessie af te nemen. "We laten het gerecht zijn werk doen, maar gaan zolang niet wachten", zei hij daarover. "We hebben de plicht om alle mensen veilig te laten reizen." 

We willen de concessie schorsen van het tolbedrijf dat de brug beheerde

"Voor minister van Transport hoefde alternatief niet"

Eerder al had minister van Transport Danilo Toninelli opgeroepen om het bedrijf de concessie af te nemen en zware boetes op te leggen. Hij riep de leiding van het bedrijf op om op te stappen. Maar de minister van de Vijfsterrenbeweging krijgt tegenwind van professor Enrico Musso van de universiteit van Genua, die ook de politieke wereld met de vinger wijst: "Het project voor een alternatieve autosnelweg met een tunnel lag op tafel, maar werd in twijfel getrokken door onder meer de minister van Transport. Hij zei dat het misschien niet noodzakelijk was. Tenminste: tot gisteren." 

VIDEO: Onze reporter André Vermeulen geeft een laatste stand van zaken vanuit Genua

Videospeler inladen...

Meest gelezen