Videospeler inladen...

Schip Aquarius met 141 migranten is aangemeerd in La Valetta in Malta

In de haven van Malta is het schip Aquarius binnengevaren. Aan boord zijn 141 mensen die eerder gered werden op de Middellandse Zee. Die mensen zullen nu worden overgebracht naar vijf andere Europese landen.

De opvarenden zijn opgevangen door het Maltese leger en worden medisch onderzocht. Het zou vooral gaan om mensen uit Somalië en Eritrea. De helft bestaat uit minderjarigen en een derde is vrouw. Die mensen zijn naar Libië getrokken en probeerden daarop met bootjes de Middellandse Zee over te steken.

Onderweg werden ze opgepikt door de Aquarius, een schip van de humanitaire organisatie SOS Méditerranée en van Artsen Zonder Grenzen. Daarmee waren hun problemen niet opgelost, want Italië weigerde om het schip binnen te laten in de havens en ook Spanje gaf dit keer niet thuis.

Uiteindelijk is nu een akkoord bereikt waarbij vijf Europese landen beloven om de 141 migranten op te nemen. Daarop kon het schip de haven van Malta binnenvaren. De landen die hen willen verwelkomen zijn Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

De Aquarius had eerder al rondgezwalpt met een honderdtal andere migranten aan boord en ook toen wou eerst geen enkel land het schip binnenlaten. Uiteindelijk bleek Spanje gereid om die mensen op te nemen en kon de boot aanmeren in Valencia. Madrid heeft echter laten verstaan dat het land niet altijd wil opdraaien voor dat soort schepen.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen