Strand Gavers in Geraardsbergen gratis door blauwalgen

De toegang tot het strand van het provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen is nog zeker tot dit weekend gratis. De provincie neemt de maatregel als compensatie omdat er in de zwemvijver blauwalgen zitten en er niet gezwommen mag worden.

Wie het strand van het provinciaal domein De Gavers wil bezoeken, doet dat vanaf nu gratis. Het is een compensatie voor het zwemverbod dat ingesteld is sinds er gisteren blauwalgen zijn ontdekt in de zwemvijver. Die bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mens én dier. Je kan er onder meer maag- en darmklachten van krijgen. Het is nog zeker tot het weekend verboden om te zwemmen in de Gavers, de toegang tot het strand blijft tot dan gratis. Bootje varen blijft wel mogelijk en ook de waterattractie 'WOW' op het domein blijft open.  

Ook elders zwem- en recreatieverbod

De blauwalgen duiken her en der op in vijvers en rivieren in Oost-Vlaanderen. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende hitte en droogte van de afgelopen weken. Voor de bacteriën zijn dat ideale omstandigheden. Ook in de Oude Dender in Dendermonde zijn ze intussen opgedoken. Daar mag je niet meer kajakken, waterskiën of vissen. Zwemmen is er sowieso verboden. En in de Damvallei in Destelbergen geldt ook een visverbod. De gemeente raadt eigenaars van honden ook aan om de dieren niet langer te laten zwemmen want ook zij kunnen ziek worden van de blauwalgen. Ook elders duikt de bacterie op, informeer je dus goed voor je ergens het water in gaat of je huisdier uitlaat. 

Meest gelezen