Videospeler inladen...

Trump trekt veiligheidsmachtiging van ex-CIA-topman John Brennan in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de zogenoemde veiligheidsmachtiging van ex-CIA-baas John Brennan ingetrokken. Die krijgt nu geen toegang meer tot gevoelige en vertrouwelijke informatie. Brennan leidde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA tussen 2013 en 2017 onder Barack Obama en was kritisch voor Trump. 

Het was de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Huckabee, die het nieuws vertelde op een persconferentie: "Brennan heeft zijn status misbruikt om een reeks ongegronde en schandelijke beschuldigingen te uiten aan het adres van deze regering." 

Het gaat om een uitzonderlijke maatregel. De status waar Huckabee naar verwijst, is dat hoge verantwoordelijken ook nadat ze uit functie zijn getreden, toegang blijven behouden tot gevoelige informatie en geheime documenten. Maar Brennan is zeer kritisch geweest voor Trump en noemde diens houding tijdens een persconferentie met de Russische president Poetin zelfs landverraad.

Officieel zou Brennan geld verdienen aan de machtiging, maar hij is een prominent criticus van de president

"Officieel zegt Trump dat Brennan zijn machtiging verliest omdat hij er geld aan wil verdienen", zegt VS-correspondent Michiel Vos. "Maar Trump-critici wijzen erop dat Brennan een prominent criticus is van de president, en dat hem om politieke redenen de machtiging wordt afgenomen."

Brennan heeft intussen gereageerd en zegt dat hij zich niet monddood laat maken. Hij zegt dat deze demarche van de president alle Amerikanen heel ongerust zou moeten maken. Het is een politieke beslissing, zegt hij nog, die deel uitmaakt van een bredere strategie om freedom of speech te onderdrukken en critici af te straffen. 

Trump laat overigens ook onderzoeken of hij dezelfde sanctie kan opleggen aan de ontslagen FBI-directeur James Comey. Ook James Clapper (de voormalige directeur van de nationale veiligheidsdienst) en ex-CIA-directeur Michael Hayden moeten vrezen voor een dergelijke sanctie, en met hen nog een aantal anderen. "Ongezien", zegt Vos daarover. 

Dit zou alle Amerikanen heel ongerust moeten maken. Dit is deel van een brede strategie om critici af te straffen

Meest gelezen