Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Turkije plooit terug en laat ex-Amnesty-topman Taner Kilic en twee Griekse soldaten vrij

In Turkije heeft een rechtbank de vrijlating bevolen van Taner Kilic, de vroegere topman van de mensenrechtengroep Amnesty. Die zit al sinds vorig jaar in de cel. Ook twee Griekse grenswachten zijn vrijgelaten.

Kilic heeft 14 maanden in Turkije in de cel gezeten. Hij was een van de tienduizenden Turken die er door het regime van president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd worden dat ze achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zaten.

Taner Kilic werd concreet beschuldigd van terrorisme en banden met het netwerk van de Turkse predikant Fethullah Gülen. Zijn aanhouding heeft echter tot groot protest geleid, zowel in Turkije als daarbuiten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft wereldwijd campagne gevoerd voor de vrijlating van haar voorman in Turkije.

Een Turkse rechtbank heeft nu de vrijlating van Kilic bevolen. Of die echt vrij is, is nog niet duidelijk. Opvallend is dat een rechtbank in Edirne in het noordwesten gisteren ook de vrijlating bevolen heeft van twee Griekse soldaten. Die waren opgepakt nadat ze over de grens gedwaald waren en hebben maanden in een Turkse cel gezeten. Ze zijn nu met een vliegtuig overgevlogen naar Griekenland.

Wil Erdogan kloof met Europa dichten?

Op zich hebben beide vrijlatingen niets met elkaar te maken, maar het lijkt erop dat de Turkse regering de relaties met de Europese Unie wat wil verbeteren. Nochtans waren die de voorbije jaren bijster slecht met Europese kritiek op de steeds meer autoritaire regeerstijl van Erdogan en de vluchtelingencrisis.

Vandaag heeft Erdogan een lang telefoongesprek gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, met wie hij overigens in het verleden al in de clinch is gegaan. Officieel ging het over "verbeteren van de relaties en over Syrië", maar mogelijk zoekt Erdogan wat steun nu het conflict met de VS is losgebarsten.

Europa heeft in de Amerikaans-Turkse ruzie geen standpunt ingenomen, maar Merkel heeft wel gezegd dat de EU belang heeft bij een sterke Turkse economie en dat op een ogenblik dat die zwaar onder druk staat en de Turkse munt forse klappen krijgt. Alleszins begint Erdogan nu wat water in zijn wijn te doen en dat was in het recente verleden wel anders.

Meest gelezen