Videospeler inladen...

Turkije weigert VS-predikant Brunson vrij te laten en legt Amerika nieuwe sancties op

De Amerikaan Andrew Brunson had om zijn vrijlating gevraagd, maar een Turkse rechtbank heeft dat geweigerd. Ook legt Turkije de Verenigde Staten nieuwe economische sancties op, maar mogelijk komt de emir van de Arabische Golfstaat Qatar bemiddelen.

De Turkse overheid blijft het dus hard spelen in het pokerspel met de Amerikaanse president Donald Trump. Die had Turkije onlangs forse sancties en invoertarieven opgelegd omdat Ankara weigert om de gevangen Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten. Die werd in 2016 opgepakt en staat sinds kort onder huisarrest.

De advocaat van Brunson had om zijn vrijlating verzocht, maar de rechtbank van Izmir is daar niet op ingegaan. Brunson kan daartegen nog wel in beroep gaan, maar moet intussen wel in zijn huis in Izmir blijven.

Nog vandaag heeft Turkije nieuwe economische sancties tegen de VS aangekondigd. Eerder had Ankara al invoertarieven opgelegd aan Amerikaanse electronica. Nu komen daar nog tarieven bij op toeristische voertuigen (120%), alcoholische dranken (140%), tabak (60%) en rijst en cosmetica. Dat staat in een decreet dat is ondertekend door de Turkse president Tayyip Erdogan.  

Een woordvoerder van Erdogan heeft er nu mee gedreigd dat Turkije het internationaal recht zal inroepen als de VS de honderd bestelde gevechtsvliegtuigen F-35 niet willen leveren. Het Amerikaanse Congres houdt die levering tegen. Anderzijds zegt de woordvoerder dat de crisis bezworen kan worden, maar dan mag de VS zich niet mengen in de justitie in Turkije. Dat slaat dus op dominee Brunson. Die riskeert nog altijd 35 jaar cel als hij wordt veroordeeld.

Vorig jaar had Erdogan gezegd dat hij Brunson enkel wil vrijlaten als de VS de Turkse predikant Fethullah Gülen uitlevert. Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte staatsgreep van juli 2016, maar de VS zegt dat er daarvoor geen enkel bewijs is.

Snelt emir van Qatar te hulp?

De emir van het Arabische staatje Qatar Tamim ibn Hamad al-Thani is ondertussen op weg naar Turkije voor overleg met president Erdogan. Volgens het staatspersbureau van Qatar is het de bedoeling om "de bestaande strategische samenwerking tussen beide landen te verbeteren".

De Turkse economie en munt staan onder zware druk en zonder buitenlandse hulp dreigt het land financieel onderuit te gaan. De vrije val van de Turkse lira is de voorbije dagen gestuit, maar de zware schuldenlast blijft als een molensteen om de nek van Ankara hangen. Als een van de rijkste landen kan Qatar soelaas bieden, maar tegelijk is dat land ook onderworpen aan een economische en diplomatieke boycot vanwege Saudi-Arabië en de meeste andere Arabische staten tot Egypte toe.

Politiek en militair is Qatar een bondgenoot van zowel de Verenigde Staten als van Turkije. Beide landen hebben elk een militaire basis in het emiraat aan de Perzische Golf. Wellicht wil de emir bemiddelen tussen zijn beide nukkige bondgenoten om de rel over Brunson en andere kwesties te beëindigen. Anderzijds wil Qatar diplomatieke hulp van de VS om de Arabische boycot tegen het land op te heffen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen