Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vanaf vandaag kunt u als buitenlander geen huis meer kopen in Nieuw-Zeeland

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft een wet goedgekeurd waardoor buitenlanders geen vastgoed meer kunnen kopen. Dat moet de te dure woningmarkt opnieuw betaalbaar maken voor de eigen bevolking.

De wet was een verkiezingsbelofte van de sociaaldemocratische premier Jacinda Ardern en is vandaag goedgekeurd door het parlement. "We gaan het opnieuw mogelijk maken dat gewone mensen een eigen huis kunnen kopen", zei een minister. "Het is het geboorterecht van Nieuw-Zeelanders om een huis te kopen tegen een redelijke prijs".

De voorbije jaren waren de woningprijzen door het dak gegaan omdat veel buitenlanders massaal huizen en gronden opkochten in Nieuw-Zeeland. De eilanden staan bol van natuurschoon, er is een goed sociaal vangnet, goed onderwijs, goede en zo goed als gratis gezondheidszorg en het is een veilig en democratisch land.

Veel miljonairs uit het Westen en rijke Aziaten -vooral Chinezen- kochten de voorbije jaren massaal vastgoed, ook al omdat Nieuw-Zeeland zo geïsoleerd in de Stille Oceaan ligt, dat het ver weg is van alle mogelijke conflicten en terreurdreigingen. Er is wel een uitzondering: de kans op aardbevingen.

Dat maakte huizen bijna onbetaalbaar voor veel gewone Nieuw-Zeelanders. Gemiddeld kost een huis er 350.000 euro en in de erg gegeerde noordelijke grootstad Auckland is dat ongeveer 550.000 euro. In Auckland op het Noordeiland is zelfs 22% van de woningen eigendom van buitenlanders, in Queenstown op Zuideiland is dat 5%.

Voor wie al een woning heeft in Nieuw-Zeeland verandert er niets. Er zijn ook uitzonderingen voor inwoners uit Australië en Singapore omdat Nieuw-Zeeland een vrijhandelsakkoord met die landen heeft.

Bron: ED01

Meest gelezen