Jasper Jacobs

Weyts: "Is een muur bouwen op de dijk van Knokke dan wat De Backer en Lippens willen?"

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) reageert verbaasd dat het proefeiland voor de kust van Knokke er voorlopig niet komt. Zijn federale collega Philippe De Backer (Open VLD), bevoegd voor de Noordzee, had dat gisteren gezegd. Volgens De Backer zijn op dit ogenblik de voorwaarden voor zo'n proefeiland niet vervuld. Maar volgens minister Weyts kan men dat nu nog niet zeggen want ligt er zelfs nog geen concreet plan op tafel voor zo'n proefeiland. 

"Ik ben een beetje verbaasd want momenteel worden er verschillende scenario's bestudeerd voor de bescherming van Knokke tegen grote overstromingen", zegt Weyts.

"Een van die mogelijke scenario's is een proefeiland in zee, met een beperkte omvang, zonder bebouwing. In het verleden is de lokale burgemeester Lippens altijd voorstander geweest van niet één maar zelfs drie eilanden met verschillende cafés, hotels en bebouwing. Dit is in deze niet het geval. Maar trouwens, ook staatssecretaris De Backer zelf heeft samen met mij in oktober 2016 dit voorstel voor een proefeiland voorgesteld. Vandaag wordt dat dus bestudeerd. Er is nog niet eens een concreet plan, ik begrijp niet hoe je nu al kan zeggen dat een plan dat niet eens concreet is, dat dat niet beantwoordt aan de voorwaarden. Waar het proefeiland exact zou komen te liggen, wat de omvang zou zijn, dat ligt allemaal nog niet vast en de staatssecretaris weet nu al dat het nog niet-bestaand plan niet zal beantwoorden aan een nog niet bestaand marien ruimtelijk plan?Dat is straf."

"Het is niet echt dapper om nu voor de gemeenteraadsverkiezingen te zeggen wat er allemaal niet kan, in plaats van wat er wel kan. Er zijn weinig alternatieve scenario's. Ofwel neem je maatregelen ter bescherming van Knokke op zee, op het strand of op de dijk. Is een grote muur bouwen op de dijk dan wat burgemeester Lippens en staatssecretaris De Backer willen? Dat ze het dan zeggen."'

Meest gelezen