Wolvin Naya moet Vlaams blijven!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag richt hij zicht tot minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Wij richten ons tot u in uw hoedanigheid van minister van Dierenwelzijn, omdat wij ervan uitgaan dat het Vlaamse wolvenbestand tot uw takenpakket behoort. Wij, dat zijn de mensen van de vzw De Vrienden van Naya, gevestigd in het Kempische prachtdorp Voortkapel. Wij streven luidens onze statuten naar de Vlaamse verankering van onze wolvin en naar de commerciële exploitatie van dit streven. Welnu, heer minister, deze Vlaamse verankering is in gevaar, nu er een gezel voor Naya is opgedoken in het militair domein van Leopoldsburg!

Jean-Jacques

Voor alle duidelijkheid: wij wensen niet mee te huilen met de wolven in het bos. Wij gaan niet mee in het verhaal – verspreid door internettrollen – als zou de mannelijke wolf die een relatie met Naya is aangegaan, een Afghaanse of Syrische transmigrant zijn. Volgens onze bronnen gaat het om een Waalse wolf, luisterend naar de sympathieke naam Jean-Jacques, en die gesponsord wordt door de Waalse atletiekliga. Een wolf in schaapskleren, inderdaad. Nooit was deze oude zegswijze meer van toepassing. Want wat is de perfide strategie die achter deze ogenschijnlijk mooie wolvenromance schuilt?  

Florennes

Het is al gezegd en geschreven: er komen wolvenkinderen van. En waar zullen deze worden opgevoed? Kom mee naar het gastvrije Wallonië, horen wij Jean-Jacques al zeggen. Ik heb een schone villa in het militair domein van Florennes, amper 150 kilometer hier vandaan. En Naya – smoorverliefd en misschien al in blijde verwachting – zal haar Waalse beau volgen. Zij zal met hem de E40 nabij Sint-Truiden en de A4 nabij Namen oversteken. Maar ook als zij deze gevaarlijke tocht overleeft, zijn wij Naya kwijt. Is Vlaanderen Naya kwijt. Voorgoed.

Rudolf

Daarom, heer minister, vragen wij u om in te grijpen. Het kan niet zo heel moeilijk zijn om beide wolven te laten vangen. Uw federale collega van Defensie Steven Vandeput zal zeker een handje willen helpen.  Het is per slot van rekening zijn militair domein. Jean-Jacques kunt u vervolgens terug naar Wallonië sturen en Naya is welkom in de diepe wouden van Voortkapel.

Vreest niet: zij zal daar niet eenzaam moeten ronddwalen. Wij van de vzw De Vrienden van Naya  hebben reeds enige tijd geleden een oude circuswolf aangekocht, luisterend naar de naam Rudolf. Toegegeven, Rudolf heeft al wat kale plekken in zijn vacht en hij stinkt danig uit zijn wolvenbek, maar volgens zijn vorige eigenaar kent hij nog goede dagen als het op voortplanting aankomt.

Als  rustige oudere wolf is hij de geschikte partner voor de jonge spring in ’t veld Naya. Rudolf zal ook geen bezwaar hebben tegen het opvoeden van andermans wolvenkinderen, als hij er al weet van heeft. En zo kan in Voortkapel ons businessplan eindelijk van start gaan. U bent nu al hartelijk uitgenodigd op de feestelijke opening van het ecologische pretpark Wolvenland!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen