2 ballonvaarders uit Sint-Niklaas naar WK

Ons land stuurt 2 ballonvaarders uit Sint-Niklaas naar het Wereldkampioenschap ballonvaren in Oostenrijk. David Spildooren is één van hen. Hij is 29, werkt als piloot bij Brussels Airlines en is Belgisch Kampioen ballonvaren.

Op het WK in Oostenrijk zal David het moeten opnemen tegen meer dan 100 andere teams uit heel de wereld. Tijdens het WK krijgen de deelnemers een hele reeks opdrachten. Het komt er op neer om zo precies mogelijk te varen met de luchtballon. Ze moeten naar bepaalde punten vliegen, figuren vliegen in de lucht, zoveel mogelijk afstand proberen af te leggen, enzovoort. En tijdens al die opdrachten moeten de ballonvaarders zelf de windmetingen doen. 

"Het WK is toch iets speciaals", zegt David. "Ik zou tevreden zijn met een plek in de top 30. Dat zal niet evident zijn, maar je weet nooit. Ik ben ermee begonnen toen ik 16 was. Het is een echte passie. Vooral de rust is zalig."

Elk land mag een aantal deelnemers naar het WK sturen. Voor ons zijn dat dus David Spildooren en Steven Vlegels uit Sinaai. Ze vliegen niet met een klassieke luchtballon zoals wij die kennen. De wedstrijdballon is eivormig. Daarmee kunnen ze dubbel zo snel stijgen en dalen, soms tot 9 meter per seconde. 

Meest gelezen