Videospeler inladen...

Zakendynastie Benetton, grootste aandeelhouder wegbeheerder, onder vuur na ramp Genua: aandeel keldert op de beurs

De ramp met de snelwegbrug in Genua is ook een financiële catastrofe voor Atlantia, de holding achter de snelweguitbater van de ingestorte brug, en voor het zakenimperium van de familie Benetton, de belangrijkste aandeelhouder van Atlantia. Het aandeel krijgt klappen op de beurs van Milaan: het laat bij de opening van de beurs bijna 25 procent verlies noteren. De beurs reageert duidelijk op de intentie van de Italiaanse regering om de concessie voor de uitbating van de snelweg in te trekken.

Atlantia is de grootste private wegbeheerder van Europa. Een belangrijke aandeelhouder is de bekende kledinggroep Benetton, die via zijn Luxemburgse holding Sintonia voor 30 procent eigenaar is. Dochteronderneming Autostrade per l'Italia beheert de snelweg waar ook de ingestorte brug in Genua deel van uitmaakt.

Het aandeel van Atlantia staat genoteerd op de beurs van Milaan en de cijfers kleuren bij opening vanmorgen dieprood.  Door de enorme volatiliteit kon het eerste uur zelfs geen koers gevormd worden. Eergisteren, op de dag van de ramp, ging het aandeel al met ruim 5 procent achteruit. Gisteren was de beurs dicht voor de feestdag van 15 augustus.

De Italiaanse regering wijst voor de ramp met de brug in Genua met een beschuldigende vinger naar de uitbater van de snelweg. De regering dreigt met hoge boetes en met een intrekking van de concessie, wat een financiële aderlating zou betekenen voor Atlantia.

Benetton

Meteen na de dreigementen van de regering barstte ook op de sociale media een hetze los tegen de zakenfamilie Benetton. Die maakte fortuin met haar modemerk, dat in de jaren 80 en 90 beroemd was om zijn gedurfde reclamecampagnes, maar dat de laatste decennia lang niet meer van zich doet spreken. De zakendynastie, de voornaamste eigenaar van Atlantia, wordt nu winstbejag verweten.  

Voor de opening van de beurs had Atlantia nog laten weten dat de concessie niet zomaar kan ingetrokken worden. In een persbericht wijst de holding erop dat de precieze materiële oorzaak van de ramp nog niet is aangetoond en dat Atlantia in geval van intrekking van de concessie recht heeft op een vergoeding.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

VIDEO: Onze reporter André Vermeulen geeft meer uitleg over Benetton, Atlantia, de ingestorte brug en de politiek.

Videospeler inladen...

Meest gelezen