Amerikaanse gewezen topadmiraal: "Trek ook mijn veiligheidsmachtiging in, meneer de president"

William McRaven, gewezen admiraal, heeft fel gereageerd op de beslissing van president Trump om de veiligheidsmachtiging van voormalig CIA-baas John Brennan in te trekken. "Ik zou het als een eer beschouwen als u ook mijn eigen veiligheidsmachtiging zou intrekken", schrijft hij. McRaven was niet de minste overigens: hij leidde de operatie die in 2011 Osama bin Laden uitschakelde.

"Beste meneer de president, de voormalige CIA-directeur John Brennan is een van de beste dienaars van de staat die ik ooit heb ontmoet. Er zijn weinig Amerikanen die méér gedaan hebben om dit land te beschermen dan John. "Zijn integriteit is voorbeeldig. Zijn eerlijkheid en moraal zijn nooit in twijfel getrokken, met uitzondering door hen die hem niet kennen."

De toon van de open brief die admiraal op rust William H. McRaven, de gewezen topman van de Amerikaanse Joint Special Operations, in de Washington Post schrijft is duidelijk. Hij is het allesbehalve eens met de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de veiligheidsmachtiging van ex-CIA-baas John Brennan in te trekken. 

"Een eer als u mijn veiligheidsmachtiging ook zou intrekken"

Maar McRaven gaat nog een stap verder: "Ik zou het als een eer beschouwen als u ook mijn eigen veiligheidsmachtiging zou intrekken. Op die manier kan ik mijn naam bijschrijven op de lijst van mannen en vrouwen die uw presidentschap hebben bekritiseerd."

McRaven is niet de minste. Van 2011 tot 2014 was hij het hoofd van het zogenoemde "Joint Special Operations Command". In 2011 leidde hij de raid op Osama bin Laden in Pakistan.

Ik zou het als een eer beschouwen als u ook mijn eigen veiligheidsmachtiging zou intrekken

William McRaven

"Net als de meeste Amerikanen hoopte ik dat u bekwaam zou blijken toen u president werd, en dat u de leider zou worden waar ons mooie land nood aan heeft. Een goede leider probeert de beste kwaliteiten van zijn organisatie te belichamen. Een goede leider is een voorbeeld voor anderen. Een goede leider plaatst het welzijn van anderen altijd boven zichzelf."

Maar uw leiderschap heeft tot nu toe weinig van die kwaliteiten getoond. Door uw acties heeft u ons in verlegenheid gebracht in de ogen van onze kinderen, u heeft ons vernederd voor de wereld en wat het ergste is, u heeft onze natie verdeeld."

Door uw acties heeft u ons in verlegenheid gebracht in de ogen van onze kinderen, u heeft ons vernederd voor de wereld en wat het ergste is, u heeft onze natie verdeeld

William McRaven

"Als u één moment denkt dat de tactieken uit uw McCarthey-tijdperk de stemmen van kritiek zullen onderdrukken, dan hebt u het mis. De kritiek zal doorgaan tot u de leider wordt die we hoopten dat u zou worden.

Wat was er net aan de hand?

Deze week trok Trump de veiligheidsmachtiging in van John Brennan, voormalig CIA-directeur en gewezen topadviseur van president Barack Obama. Brennan krijgt nu geen toegang meer tot gevoelige en vertrouwelijke informatie. De man is altijd zeer kritisch geweest over het presidentschap van Trump.

Het Witte Huis heeft verklaard dat de president overweegt om ook de machtigingen in te trekken van andere hooggeplaatsten uit het tijdperk-Obama. Daarbij wordt meteen gedacht aan James Comey, ex-topman van de FBI. Trump ontsloeg Comey iets meer dan een jaar geleden. 

Meest gelezen