AFP or licensors

Meer dan 300 Amerikaanse kranten publiceren boodschap voor Trump: "Journalisten zijn niet de vijand"

Meer dan 300 Amerikaanse kranten hebben vandaag een hoofdcommentaar gepubliceerd waarmee ze reageren op de aanhoudende aanvallen van president Donald Trump op de media. "Journalisten zijn niet de vijand", kopt initiatiefnemer The Boston Globe. 

Honderden kranten spreken zich eensgezind uit tegen de vijandige retoriek van de Amerikaanse president, die de media bestempelt als "fake news". In een van zijn speeches noemde hij de pers zelfs "de vijand van het volk". 

"Journalisten zijn niet de vijand", reageert The Boston Globe, die het initiatief nam voor deze actie. De krant riep andere bladen vorige week op tot een nationale aanklacht tegen wat ze Trumps "vuile oorlog" tegen de pers noemt.

Alarmerend signaal naar despoten van Ankara tot Moskou, van Peking tot Bagdad

"Een vast onderdeel van zijn boodschap zijn de voortdurende aanvallen op de pers. Journalisten zijn in zijn ogen geen medeburgers, maar "vijanden van het volk".

De aanhoudende aanvallen op de pers zijn gevaarlijk voor de democratie, schrijft de krant. En dat terwijl de vrijheid van pers een fundamenteel principe is in de VS. "Twee eeuwen lang heeft dat principe journalisten beschermd en diende het als voorbeeld voor andere vrije naties. Nu wordt het bedreigd. En het zendt een alarmerend signaal uit  despoten van Ankara tot Moskou, van Peking tot Bagdad: dat je journalisten kunt behandelen als binnenlandse vijand."

Aan het initiatief doen zowel kleine en middelgrote kranten mee als kleppers als The New York Times. Andere media, zoals de nieuwssite Politico en de krant The Wall Street Journal, kozen er dan weer bewust voor om zich net niet achter het initiatief te scharen. Zij menen dat de actie juist een averechts effect zou kunnen hebben. "Voor Trump zal dit alleen maar het bewijs zijn dat het bestaan van de nationale pers dient om hem te dwarsbomen", schrijft een columnist van Politico.    

De deelnemende kranten -zowel liberale als conservatieve- publiceren nadrukkelijk niet dezelfde tekst. Ze bepalen zelf welke invulling ze aan hun commentaar geven, maar de essentie van de boodschap en de publicatiedatum zijn dezelfde.

Meest gelezen