2015 Getty Images

Björn Soenens: “Aretha Franklin was een symbool van de zwarte trots, de soul”

Aretha Franklin was met haar glanscarrière als soulzangeres een symbool voor de zwarte ontvoogdingsstrijd in Amerika. Dat bleek een aantal jaar geleden nog toen ze drie jaar geleden de eerste zwarte president van de VS, Barack Obama, tot tranen toe bewoog tijdens een concert. “Daar zat toen een hele geschiedenis achter, net zoals achter het leven van Aretha Franklin zelf”, vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens bij het overlijden van de soullegende.

“Barack Obama was een grote fan van Franklin”, vertelt Soenens in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. De Amerikacorrespondent herinnert zich nog hoe de toenmalige president tot tranen toe bewogen werd toen Franklin drie jaar geleden haar versie van “(You make me feel like) A natural woman” zong tijdens een eerbetoon aan zangeres Carole King. Soenens: “Daar weende Obama echt. Achteraf werd gezegd: ‘The cool cat is weeping’ - de koele, beredeneerde, rationele man kon zijn emoties niet meer inhouden.”

(Lees verder onder de video.)

“Natuurlijk kwam op dat moment ook heel veel boven,”, legt Soenens uit, “want Aretha Franklin was een symbool van de zwarte trots, de soulmuziek, die gegroeid is uit de blues, die dan weer is ontstaan is uit de pijn van de slavernij.”

Zwaar leven

“Daar zat dus een hele geschiedenis achter, net als achter het leven van Aretha Franklin zelf. Ze is mishandeld geweest door haar eerste man. Ze kreeg haar eerste kind al op haar dertiende en twee jaar later werd ze al moeder van een tweede kind. Ze heeft een zwaar leven achter de rug, met alcoholisme en depressies.”

Dat heeft Franklin kennelijk gehard als persoon, weet Soenens. “Men zegt wel dat ze een fantastische zangeres was, maar tegelijk stond ze ook bekend als een bitchy, nukkige madam. Niet eenvoudig om mee om te gaan.”

Soenens geeft daarover een exemplarisch voorbeeld: “Filmmaker Roman Polanski heeft in 1972 een fantastische documentaire gedraaid toen Franklin de plaat “Amazing grace” aan het opnemen was. Maar Franklin heeft die beelden nooit willen vrijgeven. Diegenen die ze gezien hebben, zeggen dat die beelden fantastisch zijn.” Maar Soenens leeft op hoop: “Misschien kan de wereld ze alsnog te zien krijgen, nu de zangeres overleden is.”

Reacties

Hoe wordt in de VS gereageerd op het overlijden van zo’n uitzonderlijk talent? “Twitter is op dit moment aan het ontploffen”, ziet Soenens. “Er zijn (rond 17 uur, red.) al bijna een half miljoen tweets de wereld ingestuurd over het overlijden van Franklin. Velen laten weten dat ze Franklin zullen missen en hoe het een onvergetelijke ervaring was om haar live aan het werk te zien.

En hoe zal afscheid genomen worden van Franklin?  “Ze was niet uit op de vele publiciteit. Ze probeerde haar privéleven onder de mat te schuiven. Dus het zou kunnen dat het een privéplechtigheid wordt en dat er elders een herdenking komt met artiesten, maar het zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan”, besluit Soenens.

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

Meest gelezen