Brugramp ook voor Vijfsterrenbeweging pijnlijke kwestie: dat de brug kon instorten deed ze ooit af als een "fabeltje"

De ramp met de ingestorte snelwegbrug zet de verhoudingen in Italië op scherp. Niet alleen zakenimperium Benetton, mede-eigenaar van de maatschappij die de brug beheert, ligt onder vuur. Ook voor de regeringspartij Vijfsterrenbeweging is de kwestie extra pijnlijk: nog maar vijf jaar geleden deed oud-voorzitter Beppe Grillo een mogelijk dreigende instorting van de brug af als "een fabeltje". 

Toen de Vijfsterrenbeweging nog in de oppositie zat, nationaal en regionaal, kantte ze zich fel tegen plannen om het snelwegnet rond Genua uit te breiden, een nieuwe brug inbegrepen. Zeker gewezen leider Beppe Grillo, zelf afkomstig van Genua, fulmineerde hevig tegen een nieuwe snelweg. 

In een blog die vijf jaar jaar geleden werd gepubliceerd, deed hij de mogelijk dreigende instorting van het Morandi-viaduct af als "een fabeltje". De blog werd intussen in allerijl offline gehaald, maar tevergeefs: stills van het fragment doken -uiteraard- op op het internet (afbeelding onder: still op La Stampa).

Hetzelfde geldt voor filmpjes van de vele optredens die Beppe Grillo de voorbije jaren, zeg maar decennia, deed in zalen en op pleinen. Ook daar ging hij tekeer tegen grootschalige infrastructuurprojecten. Want die zijn niet alleen te duur, ze dreigen in Italië ook het slachtoffer te worden van corruptie. "De bruggen worden gebouwd opdat ze zouden instorten", stelde Beppe Grillo jaren geleden in een van zijn zaaloptredens.  

Videospeler inladen...

Net als haar oprichter is de Vijfsterrenbeweging van bij het begin gekant tegen grote infrastructuurprojecten. Maar dat staat los van de ramp die nu is gebeurd, zeggen de kopstukken.

Ze wijzen daarentegen met een beschuldigende vinger in de richting van investeringsmaatschappij Atlantia, de holding achter de snelweguitbater van de ingestorte brug, die voor een groot deel in handen is van de zakenfamilie Benetton. Di Maio en zijn partijgenoot, minister van Transport en Infrastructuur Danilo Toninelli, verwijten de maatschappij hoge tol op te strijken, maar het geld niet te investeren in onderhoud.  

Ze zullen de komende weken gehakt van ons maken

Parlementslid van de Vijfsterrenbeweging

"Wanneer we tol betalen, gaan we ervan uit dat een deel van dat geld zal geherinvesteerd worden in het onderhoud van de bruggen en wegen", zei Di Maio. "Als ze in plaats van te investeren de winsten herverdelen, dan gebeurt het dat een brug instort."

Maar die beschuldiging neemt niet weg dat de eerdere uitspraken van Grillo, en de hevige oppositie van de Vijfsterrenbeweging tegen het geplande snelwegproject in Genua, de partij nu zuur dreigen op te breken. "Het is een dubbele ramp", erkent een parlementslid van de partij in de krant La Stampa. "Enerzijds voor de slachtoffers en hun families, anderzijds omdat ze de komende weken gehakt van ons zullen maken." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen