De 6 grootste hits van Aretha Franklin op een rijtje gezet

76 jaar is ze geworden, de Queen of Soul Aretha Franklin. Ze kreeg in haar leven maar liefst achttien Grammy Awards en werd in 1987 als eerste vrouw opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Haar naam wordt meteen geassocieerd met klassiekers als "Respect" en "Think". We zetten enkele van haar grootste hits op een rijtje, samen met weetjes.

1. "Respect" - stem van de zwarte Amerikanen

In april 1967 verschijnt Aretha Franklins tweede single bij het label Atlantic. "Respect" is een nummer dat oorspronkelijk opgenomen was door een andere soullegende, Otis Redding. Het wordt het lijflied van de Civil Rights Movement. Franklin wordt ook vaak genoemd als "de stem van de zwarte Amerikanen". Ze neemt zelf nooit actief deel aan demonstraties, maar haar vader is goed bevriend met Martin Luther King en zij gebruikt haar stem en faam om volk te lokken.

2. "A natural woman" - met een traan van Obama

1967 is het jaar dat Carole King "(You make me feel like) A natural woman" schrijft en het een wereldhit wordt. 48 jaar later brengt Aretha Franklin de klassieker om King in de bloemetjes te zetten. De Amerikaans president Barack Obama en zijn vrouw Michelle zitten in de zaal. Obama wordt zowaar emotioneel van de ode en Franklin krijgt van hem (en de hele zaal, zie tweede video) een staande ovatie.

3. "Think" - met haar zussen

Ook "Think", een feministisch nummer, scheert in 1968 hoge toppen en scoort in verschillende hitlijsten. Franklin wordt de tweede zwarte beroemdheid, na Martin Luther King, die op de cover van Time-magazine staat. De tekst van "Think" is geschreven voor Aretha Franklin zelf en haar echtgenoot en manager Ted White.

Tijdens de oorspronkelijke opname kruipt Franklin ook achter de piano. Op de langere versie uit 1980 voor de film "The Blues Brothers" verzorgen zussen Erma, Caroline en nichtje Brenda de backing vocals. In de film vertolkt Franklin trouwens een rol: ze is restauranthouder.  

4. "I say a little prayer" - even tussendoor

Aretha Franklin maakt van Burt Bacharachs en Dionne Warwicks "I say a little prayer" opnieuw een hit in 1968. Het is nochtans allemaal niet zo bedoeld. Bij het opnemen van het album "Aretha now" is Franklin met enkele achtergrondzangeressen, onder wie de moeder van Whitney Houston, "I say a little prayer" zomaar aan het zingen, puur voor het plezier. Het belandt uiteindelijk op de B-kant van de single "The house that Jack built".

5. "What a fool believes" - comeback

Na een echtscheiding en het album "Sweet passion" als commerciële flop lijkt in 1980 Franklins carrière voorbij, totdat ze een cover maakt van de Doobie Brothers-hit "What a fool believes". Ze werkte voor het nummer samen met muzikanten van... Toto.

6. "I knew you where waiting" - George Michael met zijn idool

In 1987 neemt Brits popzanger George Michael met zijn idool Aretha Franklin de Grammy Award winnende single "I knew you were waiting (for me)" op. Michael gaf in zijn biografie "Bare" toe dat hij bloednerveus was voor de opname. Franklin kreeg datzelfde jaar als eerste vrouwelijke artiest een plaats in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Meest gelezen