Videospeler inladen...

De Lijn geeft gratis proefabonnement aan leerlingen van het eerste middelbaar

Leerlingen die straks voor het eerst naar de middelbare school gaan, krijgen deze week een gratis proefabonnement van De Lijn thuis toegestuurd. Vijf weken lang zullen ze zo gratis met bus of tram kunnen rijden.

In totaal gaat het om zo'n 61.000 tieners. De Lijn zal hen via de gegevens van het Rijksregister aanschrijven met het gratis proefabonnement. Dat abonnement geldt van 25 augustus tot en met 30 september op het hele net van De Lijn.

"Op die manier willen we hen ervaring laten opdoen met bus en tram, want voor heel wat jongeren is 1 september een scharniermoment. Ze gaan naar een nieuwe school, daar hoort ook een nieuw traject bij en dus ook mogelijk een nieuw vervoersmiddel", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.

Ouders zullen het traject naar school ook een keer gratis mee kunnen verkennen met hun kind, dankzij 2 gratis sms-tickets, goed voor 1 heen- en terugrit met bus of tram.

Promotiemaatregel

Met de promotiemaatregel - die De Lijn zo'n 1,9 miljoen euro zal kosten - wil de openbaarvervoersmaatschappij de leerlingen overtuigen om met bus of tram naar school te gaan.

"Het zou natuurlijk erg fijn zijn als al die jongeren na het proefabonnement hun abonnement gaan verlengen. Daarvoor krijgen ze in de loop van september een uitnodiging met een aanbod tot verlenging voor een jaar", aldus woordvoerder Van de Vreken.

De Lijn benadrukt evenwel ook het duurzame karakter van de actie. "Als de jongeren van het abonnement gaan gebruikmaken, zitten ze natuurlijk niet in de auto. Dat betekent minder uitstoot en meer verkeersveiligheid."

Meest gelezen