"Deze vrouw zocht een nieuwe man, maar deed haar inkopen in de verkeerde winkel"

Op zoek naar een nieuwe liefde schreef Tereza Burki uit Londen zich in 2014 in bij het 'exclusieve relatiebureau' Seventy Thirty. De gescheiden vrouw, moeder van 3 kinderen, hoopte op die manier de man van haar dromen te vinden, die haar ook nog een vierde kind wilde schenken. Maar uiteindelijk werd het een maat voor niets en besliste de 47-jarige vrouw haar inschrijvingsgeld van 12.700 pond terug te vorderen. De High Court in Londen besliste gisteren dat ze niet alleen die som moet terugbetaald krijgen, maar dat ze ook recht heeft op smartengeld. 

Burki betaalde dus 12.600 pond (14.100 euro) aan het relatiebureau om, zoals ze het zelf voor de rechtbank uitdrukte, "te zoeken naar misschien wel de man van haar dromen en de vader van haar kind. Het bureau verzekerde me dat ze enkel handelden met potentiële 'crème de la crème'-partners en dat ze me zouden laten kennis maken met vrijgezellen van wie je alleen maar droomt hen ooit te kunnen ontmoeten."

De rechter oordeelde nu dat de vrouw "bedrogen was" door het bureau en dat Seventy Thirty het inschrijvingsgeld van 12.600 pond volledig moest terugbetalen. Het bedrag werd verhoogd met een schadevergoeding van 500 pond (560 euro), ter compensatie van de ontgoocheling en het verdriet van de vrouw.

Rechter Richard Parkes QC: "Gertrude Stein (Amerikaanse schrijfster, nvdr) beweerde ooit dat wie geld heeft en toch niet gelukkig is, niet weet waar hij moet gaan winkelen. Wel, deze vrouw was op zoek naar romantisch geluk, maar werd gelokt haar inkopen te doen in de verkeerde winkel. Ze betaalde uiteindelijk veel geld voor waren die nooit geleverd werden."

De voorwaarden van mevrouw Burki waren niet min

"Het bureau pochte met het feit dat er meer dan 7.000 leden waren, terwijl er hooguit een honderdtal mannen echt op zoek waren naar liefde. Je kan dat moeilijk een substantieel aantal noemen, waaruit dan gekozen moet worden", voegde de rechter nog toe, "En de voorwaarden van mevrouw Burki waren niet min. Ze wilde een man die minstens een gelijkwaardige levensstijl als zijzelf had, bij voorkeur iemand die meerdere verblijfplaatsen had. Bovendien, ook al had ze al 3 kinderen, wilde ze absoluut nog een vierde kind."

Door de ontgoocheling publiceerde Burki in april 2016 een review op het internet waarin ze beweerde dat het relatiebureau niets anders dan oplichterij was. De rechter oordeelde nochtans dat het bureau "niet fundamenteel oneerlijk" was en besliste dat Burki voor haar commentaren aan het relatiebureau een schadevergoeding moest betalen. Het gaat hier om een bedrag van 5.000 pond (5.600 euro).

De advocaat van Burki liet achteraf weten dat zijn cliënte tevreden was met de uitspraak.

Meest gelezen