Brennan in 2017 tijdens zijn getuigenis voor de "Russia Investigation Task Force" van het parlement.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-CIA-directeur Brennan: "Trump werkte samen met de Russen en nu is hij wanhopig"

Volgens de gewezen directeur van de CIA John Brennan  heeft president Trump zijn veiligheidsmachtiging ingetrokken omdat de campagne van Trump  samengespannen heeft met de Russen om de verkiezingen te beïnvloeden, en is de president nu wanhopig om het onderzoek van speciaal onderzoeker Robert Mueller te beëindigen. Ook wil Trump met de maatregel "anderen die hem zouden durven bekritiseren het zwijgen opleggen". 

In een opiniestuk in "The New York Times" citeert Brennan verslagen in de pers, en het feit dat Trump tijdens de campagne Rusland aangemoedigd heeft om de ontbrekende e-mails van de Democratische kandidate Hillary Clinton terug te vinden, als bewijs voor "collusion", de samenzwering tussen de campagne van Trump en de Russen. 

Brennan noemt in zijn stuk de bewering van Trump dat er geen samenzwering geweest is, "larie", en schrijft dat de enige vraag die nog overblijft, is of het samenspannen neerkomt op een "strafbare samenzwering".  

"Trump is duidelijk wanhopiger geworden om zichzelf en de mensen in zijn buurt te beschermen, en dat is de reden waarom hij de politiek gemotiveerde beslissing heeft genomen om mijn veiligheidsmachtiging in te trekken, in een poging om anderen die het zouden aandurven hem uit te dagen, bang te maken zodat ze zouden zwijgen", zo schrijft hij. 

"Nu meer dan ooit is het enorm belangrijk dat de speciale aanklager, Robert Mueller, en zijn team van onderzoekers, de kans krijgen om hun werk uit te voeren zonder inmenging - van Trump of iemand anders - zodat alle Amerikanen de antwoorden krijgen die ze zo hard verdienen."

Brennan schetst in zijn opiniestuk eveneens de geschiedenis van de Russische "collusion", en om de rol van de inlichtingendiensten te omschrijven. "Voor, tijdens en na de nu beruchte tussenkomst in onze presidentsverkiezingen, oefende Rusland al de kunst van het vormgeven van buitenlandse politieke evenementen uit door zijn geslepen actieve maatregelenprogramma, dat gebruikmaakt van een reeks technische skills, informatieoperaties en ouderwetse spionage", zo schrijft hij.

Trump legt zelf de link

Trump heeft vandaag overigens zelf een directe link gelegd tussen het intrekken van de machtiging en het Rusland-onderzoek. In een interview met "The Wall Street Journal" wees hij naar Brennan als een van de mensen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het onderzoek van speciaal aanklager Mueller. 

Hij noemde het onderzoek een "gemanipuleerde heksenjacht" en een "schijnvertoning", en zei vervolgens "En deze mensen hebben dat geleid". Hij voegde eraan toe: "Dus ik denk dat er iets gedaan moest worden". 

Trump heeft overigens een onderzoek bevolen naar de veiligheidsmachtigingen van negen andere mensen. Aan de Journal zei hij dat hij "veel van de mensen op die lijst niet vertrouwt", en denkt dat het "geen goede mensen" zijn.   

"Iets voor een bananenrepubliek"

De Democraten, en ook sommige Republikeinen, hebben veel kritiek op het intrekken van de machtiging en het onderzoek naar de negen mensen. De Democraten noemen dat een "vijandenlijst", een verwijzing naar het Witte Huis onder Nixon, dat een lijst bijhield van politieke vijanden van president Richard Nixon, tegen wie strafmaatregelen genomen moesten worden.

De leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemde de maatregel van Trump "verbluffend machtsmisbruik", en de leider van de Democraten in de parlementscommissie voor de inlichtingendiensten, Adam Schiff, tweette dat "een vijandenlijst lelijk, ondemocratisch en on-Amerikaans is". 

Een aantal leden van de partij van Trump, de Republikeinen, hadden ook kritiek. Zo schreef de Republikeinse senator voor Tennessee Bob Corker: "Tenzij er iets concreets is waar ik geen weet van heb, voelt het, zoals ik al eerder heb gezegd, net aan als iets voor een bananenrepubliek".  

Meest gelezen