AFP or licensors

Geen vrijspraak voor twee verdachten van moord op halfbroer Kim Jong-un

Een rechtbank in Maleisië heeft geoordeeld dat het bewijs tegen de Indonesische Siti Aisyah en de Vietnamese Doan Thi Huong sterk genoeg is om hun rechtszaak verder te zetten. De twee worden verdacht van de moord op Kim Jong-nam, halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ze blijven echter hun onschuld volhouden.

Op 13 februari 2017 vielen twee vrouwen de Noord-Koreaanse halfbroer van Kim Jong-un, Kim Jong-nam, aan op de luchthaven van Kuala Lumpur. De Indonesische Siti Aisyah en de Vietnamese Doan Thi Huong duwden het zenuwgas VX in het gezicht van de man, waarna hij twintig minuten later overleed. Ze werden meteen opgepakt en beschuldigd van deelname aan een Noord-Koreaans plot om Jong-nam te vermoorden.

Bijna negen maanden van hoorzittingen volgden, waarbij de vrouwen steeds hun onschuld bleven volhouden. Ze beweerden te worden getraind voor een nieuwe Japanse Youtube-show waarbij ze lotion in het gezicht van toevallige voorbijgangers smeerden. Eerder oefenden ze al in winkelcentra en de luchthaven zou gewoon een nieuwe locatie zijn geweest. De advocaten van beiden geloofden dat het bewijs sterk genoeg was om de vrouwen vrij te spreken, maar dat bleek ijdele hoop.

(lees verder onder de foto)

Aisyah (links) en Thi Huong (rechts) bij een eerdere hoorzitting in oktober 2017
AFP or licensors

De rechter in Maleisië geloofde het verhaal van de twee vrouwen niet en spreekt van een "politieke moordaanslag" en een "goed georganiseerde samenzwering". In een soort James Bond-achtig verhaal, beweerde de aanklager dat de vrouwen door vier Noord-Koreaanse mannen werden opgeleid om Kim Jong-nam te vermoorden met het zenuwgas. De mannen verlieten Maleisië net na de moordaanslag en zijn nog niet gearresteerd. 

Eindelijk kwam ze op televisie, maar niet hoe ik had verwacht

In een interview met de Britse krant The Guardian vertelt de moeder van Siti Aisyah, Benah, hoe haar dochter in de val gelokt is: "Ze vertelde me dat ze actrice ging worden. Het ging haar rol zijn om grappen met mensen uit te halen." Ze belt regelmatig met haar dochter in de gevangenis en zegt dat Siti zich sterk houdt, maar dat ze zich zorgen maakt over haar Vietnamese medeverdachte die maar weinig bezoek krijgt in de gevangenis. "Eindelijk kwam ze op televisie, maar niet hoe ik had verwacht", sluit de vrouw droef af.

Meest gelezen