Wie zijn de hoofdrolspelers in het Rusland-onderzoek?

"Een heksenjacht", zo noemt de Amerikaanse president Donald Trump het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat onderzoek moet uitwijzen of er sprake was van Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Na meer dan een jaar hebben Mueller en zijn team 32 personen en 3 bedrijven aangeklaagd. Zes van hebben schuldig gepleit. Een overzicht:

Klik hieronder op een foto voor meer info

close prev next_2
IRA

Internet Research Agency, Concord Management, Concord Catering en 13 werknemersAangeklaagd voor:

Vlag VS

Samenzwering om de Verenigde Staten op te lichten

Geld

Samenzwering om fraude te plegen

EID

Identiteitsdiefstal


Bekentenis?

JA

Samen met de bekentenis van Pinedo, kwam Mueller ook naar buiten met een monsteraanklacht tegen 13 Russen en 3 Russische bedrijven die banden hadden met het Russische Internet Research Agency. Het was de eerste aanklacht waarin stond dat Russische personen geprobeerd hebben om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Het Internet Research Agency gaf miljoenen uit aan advertenties op sociale media en creëerden duizenden accounts om zich te mengen in politieke discussies, demonstraties te organiseren en bestaande Amerikaanse activisten te beïnvloeden. Volgens het rapport van Mueller bereikte het bedrijf daarmee miljoenen Amerikanen. Om de accounts te kunnen creëren misbruikte het bedrijf onder andere de identiteitsgegevens van Amerikaanse burgers.

Zo creëerde het bedrijf bijvoorbeeld de pagina "Verenigde Moslims van Amerika" om betogingen op te zetten die de indruk moesten wekken dat Hillary Clinton een aanhanger was van de radicale islam en de sharia wou invoeren. Later werd via die pagina het bericht verspreid dat Amerikaanse moslims niet op Clinton zouden stemmen, aangezien ze zogezegd de "oorlog in het Midden-Oosten tegen de moslims" wilde voortzetten.

Vanaf 2016 probeerden ze met hun acties specifiek de kandidatuur van Donald Trump te promoten, en de campagne van Hilary Clinton te verzwakken. Zo werden niet alleen Clinton, maar ook de Republikeinse kandidaten Ted Cruz en Marco Rubio, slachtoffer van verschillende online lastercampagnes.

Een opvallende naam uit de aanklacht is die van Jevgeni Prigozjin. Prigozjin is eigenaar van twee bedrijven, Concord Management and Consulting en Concord Catering. Uit de aanklacht bleek dat Prigozjins bedrijven de activiteiten van Internet Research Agency financierde. Per maand werd er zo’n 1,2 miljoen dollar vrijgemaakt voor de operatie. Het ziet er dus naar uit dat Prigozjin zowel de belangrijkste financier als de feitelijke leider was van het project. Bovendien is Prigozjin ook een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

close prev next_2
Russische Inlichtingenofficieren

12 Russische inlichtingenofficierenAangeklaagd voor:

Vlag VS

Samenzwering om de Verenigde Staten op te lichten

Geld

Samenzwering om geld wit te wassen

EID

Identiteitsdiefstal


Bekentenis?

NEE

Twaalf Russische inlichtingenofficieren worden ervan beschuldigd computers en e-mails te hebben gehackt van de Amerikaanse Democratische partij en de verkiezingscampagne van Hillary Clinton.

Verschillende gerichte cyberaanvallen werden gebruikt om aan die e-mails en documenten te komen. Onder meer met behulp van simpele ‘phishing’ e-mails konden de inlichtingenofficieren paswoorden en gebruikersnamen van medewerkers en vrijwilligers achterhalen. Die gehackte e-mails en documenten werden vervolgens zorgvuldig gelekt om zo de presidentsverkiezingen te beïnvloeden en de campagne van Hilary Clinton te saboteren.

De Russische inlichtingenofficieren zouden medewerkers zijn van de militaire geheime dienst GRU. Ze zouden bovendien ook contact hebben gehad met verschillende Amerikanen, maar er is geen bewijs dat die Amerikanen ervan op de hoogte waren dat ze in contact stonden met Russen.

close prev next_2
Konstantin Kilimnik

Konstantin Kilimnik

voormalig zakenpartner van Paul ManafortAangeklaagd voor:

Vlag VS

Poging tot obstructie van de rechtsgang


Bekentenis?

NEE

Konstantin Kilimnik werd samen met Paul Manafort aangeklaagd voor poging tot obstructie van de rechtsgang. De twee zouden voor het proces van Manafort geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op getuigen.

Kilimnik wordt beschouwd als Manaforts rechterhand tijdens diens lobbywerk in Oekraïne. Volgens de New York Times zou Kilimnik ook de "person A" zijn uit de vorige aanklachten van Mueller. Die “person A” zou banden hebben gehad met de Russische inlichtingendiensten. Als Kilimnik inderdaad “person A” is, dan zou hij in contact hebben gestaan met de Russische inlichtingendiensten en Manafort nadat die laatste al werd aangesteld als campagneleider voor Donald Trump. En dat zou dan misschien ook kunnen betekenen dat de campagne van Trump in contact stond met de Russische inlichtingendiensten.

close prev next_2
George Papadopoulos

George Papadopoulos

voormalig adviseur Trump-campagneAangeklaagd voor:

Verklaring

Valse verklaringen FBI


Bekentenis?

JA

Bekende dat hij valse verklaringen had afgelegd over zijn ontmoetingen met Russische contactpersonen. Die personen zouden connecties hebben bij het Kremlin. Na zijn arrestatie besloot Papadopoulos om mee te werken met de FBI en Mueller.

Papadopoulos beweerde aanvankelijk dat hij enkel had afgesproken met een Russische professor vóór hij werd aangesteld als campagneadviseur. Ook zei hij dat die ontmoetingen inhoudelijk niet veel voorstelden. Maar later bleek dat Papadopoulos de Russische professor verschillende keren had ontmoet nadat hij was aangesteld als campagneadviseur. Ook had hij geprobeerd om het team van Donald Trump in contact te brengen met belangrijke Russische regeringsleden. Op 31 maart 2016 zou hij tijdens een vergadering, waar Donald Trump zelf aanwezig was, zelfs beweerd hebben dat hij een ontmoeting kon regelen tussen Trump en de Russische president Poetin.

close prev next_2
Micheal T. Flynn

Michael T. Flynn

voormalig Nationale Veiligheidsadviseur president TrumpAangeklaagd voor:

Verklaring

Valse verklaringen FBI


Bekentenis?

JA

Michael T. Flynn was een kleine maand Trumps Nationale Veiligheidsadviseur toen hij gedwongen ontslag moest nemen omdat zijn gesprekken met de Russische ambassadeur Viktor Kislyak waren uitgelekt en hij daarover gelogen had tegen vicepresident Mike Pence. Ook tegen de FBI had hij valse verklaringen afgelegd over die gesprekken met de ambassadeur.

Flynn had met de Russische ambassadeur onderhandeld over sancties tegen Rusland. De Obama-regering had die sancties eerder opgelegd om de hacking-activiteiten van Rusland in de VS te bestraffen. Naar verluidt liet Flynn ambassadeur Kislyak weten dat die sancties opgeheven zouden worden zodra Donald Trump president zou zijn. Zulke manoeuvres zijn op z’n minst gezegd ongepast, aangezien enkel een zittende regering mag onderhandelen met een buitenlandse regering.

In december 2017 gaf Flynn toe dat hij gelogen had tegen de FBI over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Net als Papadopoulos beloofde ook Flynn mee te werken aan Muellers onderzoek.

close prev next_2
Richard Pinedo

Richard PinedoAangeklaagd voor:

 eid

Identiteitsfraude


Bekentenis?

JA

In februari 2018 kwam Mueller naar buiten met een onbekende naam, die van de Amerikaan Richarde Pinedo. Pinedo kocht en verkocht met zijn bedrijf "Auction Essistance" bankrekeningen die mensen konden gebruiken om de beveilingssystemen van online betalingsdiensten zoals PayPal te ontwijken. Die bankrekeningen werden gecreëerd door de identiteit van Amerikaanse burgers te stelen en te gebruiken.

Het bericht over de bekentenissen van Pinedo kwam op dezelfde dag als de formele aanklacht tegen het Internet Research Agency, een Russisch bedrijf dat duizenden valse accounts creëerde op sociale media om zo het debat rond de presidentsverkiezingen te polariseren.

Internet Research Agency maakte bij hun operatie gebruik van valse bankrekeningen, waarmee ze advertenties op sociale media konden kopen. Zo zou er dus een link kunnen zijn tussen de activiteiten van Pinedo en het Russische bedrijf.

close prev next_2
Richard Gates

Richard Gates

voormalig medewerker Trump-campagneAangeklaagd voor:

Vlag VS

Samenzwering om de Verenigde Staten op te lichten

EID

Identiteitsdiefstal

Fraude

Fraude


Bekentenis?

JA

Richard Gates werd samen met Paul Manafort beschuldigd voor samenzwering tegen de VS. Gates bekende de feiten en beloofde mee te werken met Mueller. "Samenzwering" klinkt spectaculair, maar het draait in feite vooral rond belastingontduiking.

Samen met campagneleider Paul Manafort werkte Gates in het verleden voor Viktor Janoekovitsj, de toenmalige pro-Russische president van Oekraïne. Manafort en Gates registreerden zich echter niet als buitenlandse agenten voor hun werk met Janoekovitsj, iets wat ze wel hadden moeten doen. Bovendien sluisden ze het geld dat ze ontvingen voor hun lobbywerk door via belastingsparadijzen.

Ook gaf Gates toe valse verklaringen te hebben afgelegd. Zo loog hij over een ontmoeting in maart 2013 waarbij hij samen met Manafort en een Amerikaans parlementslid had gepraat over de situatie in Oekraïne. Gates loog over die onmoeting en zei dat Oekraïne nooit aan bod was gekomen tijdens het gesprek.

De aanklachten aan het hof van Richard Gates en Paul Manafort houden geen rechtstreeks verband met het onderzoek naar de inmenging van Rusland. Maar Mueller hoopt door de schuldbekentenis van Gates meer informatie te verkrijgen over de verkiezingscampagne en het team rond president Trump.

close prev next_2
Alex Van Der Zwaan

Alex Van Der Zwaan

advocaatVeroordeeld voor:

Verklaring

Valse verklaringen FBI


Bekentenis?

JA

Ook Alex Van Der Zwaan, een Nederlandse advocaat die opgroeide in Brussel, loopt tegen de lamp met zijn verklaringen tegenover de FBI. Van Der Zwaan loog over zijn communicatie met Richard Gates en de Russische inlichtingenofficier Konstantin Kilimnik. Ook zou hij belangrijke e-mails met opzet hebben achtergehouden.

Samen met Richard Gates en Paul Manafort, werkte Van Der Zwaan in 2012 mee aan het rapport dat de Oekraïense regering moest helpen om Julia Timosjenko, de voormalige premier van Oekraïne, te veroordelen en vervolgen. Manafort, Gates en Van Der Zwaan probeerden hun bijdrage aan dat rapport verborgen te houden, aangezien ze daarmee de wet hadden overtreden. Ze hadden namelijk niet gemeld dat ze voor een buitenlandse regering hadden gewerkt.

In oktober 2016 werden Van Der Zwaan en Gates gewaarschuwd door Konstantin Kilimnik dat het rapport van 2012 naar buiten dreigde te komen. Maar Van Der Zwaan had aan de FBI verklaard dat hij geen contact meer had gehad met Kilimink sinds 2014. Ook over Gates beweerde Van Der Zwaan dat hij hem niet meer had gesproken sinds augustus 2016.

Van Der Zwaan was de eerste die in het onderzoek van Mueller werd veroordeeld. Hij moet een celstraf van 30 dagen uitzitten en een boete van 20.000 euro betalen.

close prev next_2
Paul Manafort

Paul Manafort

vroegere campagneleider en zakenpartner Donald TrumpAangeklaagd voor:

Vlag VS

Samenzwering tegen de Verenigde Staten en poging daartoe

Geld witwassen

Geld witwassen

Verklaringen

Valse verklaringen FBI

Obstructie

Obstructie van de rechtsgang en poging daartoe

Lobbywerk

Geen registratie voor lobbywerk in het buitenland


Veroordeeld voor:

Fraude

Belastings- en bankfraude

Rekening buitenland

Niet aangeven van buitenlandse bankrekening


Bekentenis?

Ja (voor volgende zaken:)
Vlag VS

Samenzwering tegen de Verenigde Staten en poging daartoe

Obstructie

Obstructie van de rechtsgang en poging daartoe


In tegenstelling tot Richard Gates, verzette Paul Manafort zich wél tegen de aanklachten van Mueller. Met de hulp van Richard Gates zou hij meer dan dertig miljoen dollar aan inkomsten hebben witgewassen. Ook zou hij, net zoals Gates, zich niet geregistreerd hebben als buitenlandse agent toen hij tussen 2012 en 2014 lobbywerk verrichtte voor de voormalige Oekraïense president.

Manafort diende op zijn beurt zelf een klacht in tegen speciaal aanklager Mueller, omdat Mueller volgens hem te ver ging in zijn onderzoek. Maar die klacht werd afgewezen.

Mueller werd, samen met zijn compagnon Konstantin Kilimnik, ook nog aangeklaagd wegens obstructie van de rechtsgang. Zij zouden namelijk invloed uitgeoefend hebben op getuigen om valse verklaringen af te leggen. Die verklaringen zouden specifiek gaan rond het lobbywerk dat Manafort deed. Als gevolg trok een federale rechter daarop Manaforts huisarrest in en stuurde hem naar de gevangenis. Dat was een opsteker voor Mueller, aangezien hij wou voorkomen dat Manafort nog andere getuigen zou beïnvloeden.

Op 21 augustus werd Manafort schuldig bevonden aan 8 van de 18 aanklachten die hem ten laste werden gelegd. Die aanklachten hadden allemaal te maken met bankfraude en belastingfraude. Midden september heeft Manafort schuldig gepleit aan twee aanklachten: obstructie van de rechtsgang en poging daartoe en samenzwering tegen de Verenigde Staten en poging daartoe. In ruil voor die schuldbekentenis laat het gerecht vijf andere klachten vallen en zal Manafort meewerken met Mueller.

Konstantin Kilimnik

Konstantin Kilimnik

George Papadopoulos

George Papadopoulos

Michael T. Flynn

Michael T. Flynn

Richard Pinedo

Richard Pinedo

Richard Gates

Richard Gates

Alex Van Der Zwaan

Alex Van Der Zwaan

Paul Manafort

Paul Manafort

Russische inlichtingenofficieren

12 Russische inlichtingenofficieren

IRA

Internet Research Agency, ...

Meest gelezen