Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Keïta wint tweede ambtstermijn in Malinese presidentsverkiezingen

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta is herverkozen als leider van zijn land met 67 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Soumaïla Cissé aanvaardt de resultaten niet en roept zijn aanhangers aan om te protesteren tegen "de dictatuur van bedrog".

Na een eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse Mali op 29 juli bleven enkel de huidige president Ibrahim Boubacar Keïta en zijn uitdager Soumaïla Cissé over. Een hevige strijd werd verwacht, maar Keïta won redelijk eenvoudig met 67 procent van de stemmen, tegen 33 procent voor Cissé. Met de overwinning krijgt de president een tweede ambtstermijn van vijf jaar. 

Tegenstander Cissé was snel om de resultaten ongeldig te verklaren en beschuldigde Keïta van frauduleuze verkiezingspraktijken. Daarbij riep hij alle Malinezen op om te protesteren tegen de resultaten in wat hij noemt een "dictatuur van bedrog". De interesse bij de bevolking voor de verkiezingen bleek beperkt, slechts 34 procent bracht een stem uit in de tweede ronde. 

Voor Ibrahim Boubacar Keïta wacht nu een zware taak in een land dat wordt geteisterd door islamitisch en etnisch geweld. In de maanden voor de verkiezingen steeg in het centrum en noorden van het land het aantal aanslagen opnieuw, ondanks de aanwezigheid van Franse en VN-troepen. Bedreigingen van islamitische militante groeperingen sloten tijdens de tweede ronde van de verkiezingen nog 500 stembureaus, ongeveer 2 procent van het volledige aantal bureaus.

Aanhangers van Keïta vieren feest in Bamako, de hoofdstad van Mali
AFP or licensors

Meest gelezen