Laag waterpeil op de IJssel is probleem voor binnenschippers

Binnenschipper Lazlo Olislagers uit Merksem ligt met zijn schip Infinitum al 10 dagen vast achter de sluis in Deventer, in Nederland. Door de lage waterstand van de IJssel laten ze de sluis dicht en kan er niemand meer wegvaren.

Constructie

"Bij de constructie van de sluis is geen rekening gehouden met het feit dat het water zo laag kan staan. Er zit veel niveauverschil op de sluisdeuren en ze zijn bang dat de deuren eruit zouden komen door de druk van het water", vertelt Lazlo Olislagers vanuit Deventer.

Bussiness

Dit oponthoud kost hem natuurlijk veel geld en dat net op het moment dat er extra te verdienen valt door het lage water. "De schepen kunnen minder lading meenemen en daardoor zijn er meer schepen nodig", legt Olislagers uit.

Regen

Met een beetje pech kan Olislagers pas half september of mogelijk pas eind september vertrekken. "Dat hangt af van de regen die zal vallen in Duitsland en Zwitserland. De rivieren zouden genoeg water moeten kunnen geven en dat moet dan tot in Nederland stromen", vult Olislagers aan.

Meest gelezen