Man bijt hond revisited en nieuwe fictiereeks "Over water": dit zijn de najaarsprogramma's van Eén

Eén pakt dit najaar uit met nieuwe programma's maar ook met een aantal vaste waarden, zowel op het vlak van fictie, human interest als humor en ontspanning. Lees hieronder wat u zeker niet mag missen. 

De nieuwkomers...

Over water (fictie)

"Over water" (te zien vanaf half december) is het geesteskind van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. Deze psychologische dramareeks draait rond de voormalige televisiester John Beckers die van zijn vrouw Marjan en hun 2 kinderen een laatste kans krijgt om zijn leven weer op orde te krijgen. Nadat hij ontslagen is uit de ontwenningskliniek kan hij aan de slag bij het expeditiebedrijf van zijn schoonvader in de haven. Maar daar komt hij in contact met een wereld die hij net had willen ontvluchten: die van de drugs, en meer bepaald de lucratieve cocaïnehandel. Kan John zijn oude demonen in bedwang houden of bezwijkt hij voor het avontuur en het grote geld? Topacteurs als Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck, Natali Broods, Ruth Becquart, Kevin Janssens en Jeroen Perceval geven dit universele verhaal mee gestalte. 

Kinderziekenhuis 24/7 (human interest)

"Kinderziekenhuis 24/7" brengt de moedige verhalen van 26 kinderen in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent, waar de makers van "Spoed 24/7" en "Politie 24/7" 6 weken lang hun camera's hebben opgesteld. Net als bij de vorige reeksen hebben ze gefilmd met vaste camera's. Maar de kinderen en hun ouders hebben ook een camera gekregen waarmee ze hun eigen verhaal konden filmen. De reeks volgt de kinderen en hun entourage van de opname in het ziekenhuis tot in de operatiezaal, en van de revalidatie tot de terugkeer naar huis. 

Zelfde deur, 20 jaar later (human interest)

Precies 20 jaar geleden liep Martin Heylen toevallig de meest uiteenlopende huiskamers van Vlaanderen binnen en bracht hij voor "Man bijt hond" wekelijks het verhaal van de mensen achter de gevel. Zo maakte hij een tijdsbeeld, een dwarsdoorsnede van Vlaanderen. In de nieuwe human interestreeks "Zelfde deur, 20 jaar later" gaat Heylen op zoek naar dezelfde deuren en dezelfde mensen, die hij opnieuw verrast met een toevallig bezoek.  

Last days (human interest)

Met "Birth day" en "Wedding day" had fotografe Lieve Blancquaert al 2 belangrijke momenten uit het leven vastgelegd: geboorte en huwelijk. In de reeks "Last days" reist zij de wereld rond om een ander belangrijk moment uit het leven vast te leggen: de dood, en de jaren die eraan voorafgaan. Hoe mensen omgaan met ouder worden en de dood verschilt wereldwijd enorm. Zo ontdekt Blancquaert hoe ze op het Japanse eiland Okinawa 100 jaar kan worden, bezoekt ze in de woestijn van Arizona het grootste seniorendorp ter wereld en is ze erbij als nabestaanden in Sulawesi hun doden weer opgraven en aankleden.    

De veiligheid van het land (human interest)

Deze nieuwe reeks geeft een exclusieve blik achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken en volgt van daaruit hoe beleidsmakers, overheden en operationele diensten samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen - van inwoner tot toerist, van festivalganger tot koning - zich in ons land veilig kan voelen. De NAVO-top met de Amerikaanse president Trump, de prestaties van onze Rode Duivels op het WK-voetbal die heel het land in een feestroes brachten: het zijn maar enkele van de gebeurtenissen die het Crisiscentrum overuren hebben doen draaien. 

En de blijvers...

De fictiereeks "Professor T." krijgt dit najaar een derde seizoen.  Het gelijknamige hoofdpersonage (Koen De Bouw) die als consultant voor de politie werkt, zit nu zelf in de problemen. Hij heeft een hoofdinspecteur van de politie neergeschoten en moet nu in de gevangenis zijn proces afwachten. Daar verdiept hij zich in de dood van zijn eigen vader. 

Een andere fictiereeks, het tragikomische "Zie mij graag", krijgt ook een nieuw seizoen. Anna (Alejandra Theus) stort zich op het daten terwijl Ben (Stan Van Samang) haar absoluut terug wil.

In "Reizen Waes" (human interest) blijft publiekslieveling Tom Waes dit najaar binnen de grenzen van het Europese continent. Maar ook daar zijn er plekken waar straffe verhalen te rapen vallen. 

In "Die huis" (human interest) ontvangt gastheer Eric Goens op een Zuid-Afrikaans wijndomein o.a. acteur Stefaan Degand, politica Zuhal Demir, kok Piet Huysentruyt, zanger Christoff, presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis, acteur Filip Peeters en zangeres Margriet Hermans.

In een speciale reeks van "Buurman, wat doet u nu?" (human interest) gaat Cath Luyten langs bij Vlaamse en Nederlandse iconen die elk op hun manier mee de muziekgeschiedenis van de Lage Landen hebben gekleurd. 

Met de start van het nieuwe schooljaar keert ook "De klas" (human interest) terug. In elke aflevering krijgt een klas 16-jarigen een ongewone les van een ongewone leraar, onder wie Karolien Debecker, Dina Tersago en Adil El Arbi.

Keren terug in het voorjaar van 2019: "De Columbus" (met onder meer Philippe Geubels), "Down the road" en "Bargoens".

Informatie is belangrijk, zeker in een verkiezingsjaar

Alle vertrouwde informatieprogramma's keren terug. Zo is er een nieuw seizoen van "Over eten" met Kobe Ilse en Danira Boukhriss Terkessidis. De ingrediënten blijven hetzelfde, maar de locatie is nieuw : Pakt in Antwerpen.

"Pano" begint het najaar met een reportage over de mensen uit "Arm Vlaanderen" (Panorama 2013). Reporters Phara de Aguirre en Sara Van Boxstael onderzoeken wat er in hun leven intussen veranderd is.

"De zevende dag" heeft een nieuw presentatieduo (Liesbeth Imbo en Lieven Verstraete) en staat op 30 september en 7 oktober volledig in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. 

Ook het economische duidingsprogramma "De markt" heeft een nieuwe presentator. Daar neemt Sven Pichal de fakkel over van Lieven Verstraeten.

In "Villa politica" blijft Linda De Win trouw op post. In de wandelgangen van het parlement interviewt zij ministers en parlementsleden over hete hangijzers uit de Belgische en Vlaamse politiek.

Meest gelezen