Massale vissterfte op de Demer in Hasselt

Op de Demer tussen het Schulensmeer en het waterzuiveringsstation van Kuringen, in Hasselt, zijn opnieuw honderden dode vissen ontdekt. Dat is vorige maand ook al eens gebeurd. Mogelijk gaat het in beide gevallen om een foute rioolaansluiting.

Ecologische ramp

"Ik liep langs de Demer en in de buurt van het Schulensmeer zag ik kadavers van vissen liggen", zegt Jos Eykens van viswerkgroep Likona. "Ook hogerop, tot in Stokrooi, waren dode vissen te vinden. Dat is pijnlijk om te zien als visliefhebber. Dit is een ecologische ramp, want het zijn vooral de dikke vissen die het loodje hebben gelegd. Dus dat duurt toch enkele jaren vooraleer de fauna hersteld is."

Oorzaak

Het is ook niet de eerste keer dat er vissen sterven in de Demer. Op 27 juli was er ook al een vissterfte. 

"We onderzoeken of het gaat om een foute rioolaansluiting", zegt Anja De Wit van Aquafin. "Bij de aanleg van een gescheiden stelsel is het de bedoeling dat de bewoners hun afvalwater en hun regenwater gescheiden aanbieden aan de riool. Maar af en toe gebeurt het dat mensen die buizen verkeerd aansluiten en in periodes van extreme droogte, wordt dat afvalwater niet verdund door regenwater. Dan komt het afvalwater rechtstreeks in de waterloop terecht waar het schade kan aanrichten. We zijn niet zeker dat dit de oorzaak is", besluit De Wit, "maar het is wel een piste die we onderzoeken." 

Meest gelezen