Videospeler inladen...

Mieke Strynckx in Genua: "Tientallen mensen hebben geprobeerd om hun achtergelaten auto op te halen"

De getuigenissen van bij de ingestorte snelwegbrug in Genua blijven hallucinant om te aanhoren."Gisteren hebben blijkbaar tientallen mensen geprobeerd om hun achtergelaten wagen op te halen", vertelt VRT-journalist Mieke Strynckx ter plaatse. Ook voor de mensen die onder de brug wonen is de ramp een  persoonlijk drama: meer dan 300 gezinnen zijn dakloos. Sommigen stonden gisteren met hun koffers in de straat te wachten.

Het zal allicht een van de iconische nieuwsbeelden van 2018 blijven: de vrachtwagen die net voor de afgrond tot stilstand kwam op de Morandibrug in Genua. Maar even verderop staan er nog verschillende andere wagens op de brug, achtergelaten door hun eigenaars toen de brug voor hun ogen instortte.

"Toen we gisteren in de heuvels rondom het gebied waren, zagen we dat er nog tientallen auto's staan op die brug. En al die mensen mogen hun auto's niet ophalen", zegt VRT-journalist Mieke Strynckx vanuit Genua. "Gisteren hebben blijkbaar tientallen mensen dat wel geprobeerd. Hallucinant om te zien."

Zo'n 40 mensen lieten het leven bij de ramp. Op dit moment zijn er nog een tiental vermisten, sommige bronnen spreken over tientallen vermisten.  "Er is nog de hele nacht verder gezocht en gewerkt", aldus Mieke Strynckx. "In de heuvels rondom het dal waar die brug overhangt konden we het geklingel en geklang horen van de graafmachines die bezig waren."

Het ongeloof over wat er gebeurd is, blijkt overigens ook uit de eerste noodoproep die bij de hulpdiensten binnenliep eergisteren, onmiddellijk na de instorting (zie audiofragment in tekst). "Hoezo ingestort?", vraagt de noodcentrale.

(lees verder onder audio en foto).

Dakloos

De ramp met de brug betekent ook voor de inwoners net onder de constructie een persoonlijk drama. "Meer dan 650 mensen zijn dakloos geworden", aldus Mieke Strynckx. "Pal onder die brug zijn sociale woningen gebouwd. Die mensen zijn na de ramp al geëvacueerd. Maar gisteren bleek dat de pijler net achter de huizen ook niet helemaal stabiel is en dus zijn er nog wat meer mensen uit hun huis geëvacueerd."

"Die mensen weten niet of en wanneer ze opnieuw naar huis zullen kunnen gaan. Een aantal van hen zaten gisteren met hun koffers in de straten te wachten. Wellicht zullen sommigen nooit meer zullen kunnen terugkeren, de burgemeester zei gisteren dat een aantal huizen wellicht zal moeten afgebroken worden. Hij beloofde meteen dat er nieuwe huizen zouden komen."

AP

De slachtoffers van de ramp krijgen komende zaterdag een staatsbegrafenis. De plechtigheid begint om 11 uur.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen