GJZ

Zwevegem eert "onthoofden van München" met nieuw monument

In Moen, bij Zwevegem, kan je vanaf nu "de onthoofden van München" herdenken. Daar is een nieuw monument voor ingehuldigd. "De onthoofden van München" zijn een groep verzetsstrijders uit het zuiden van West-Vlaanderen. Ze waren met zestien en vijftien van hen werden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeeld door de Duitsers.

De vijftien verzetsstrijders werden letterlijk onthoofd met een bijl. Ze kregen tijdens een heel kort proces van drie uur amper de kans om zich te verdedigen. Al 35 jaar worden de onthoofden van München herdacht in Moen. En nu kan dat dus ook aan een nieuw monument.

Frans Goossens kwam mee de gedenksteen inhuldigen. Frans is de zoon van de éne verzetsstrijder die niet werd onthoofd. Die beloofde toen aan de anderen dat hij hen eeuwig zou herdenken. "De anderen werden veroordeeld op 15 augustus 1944", zegt zoon Frans. "Mijn vader heeft hen toen beloofd dat hij hen altijd zou blijven herdenken. Ik doet het verder in naam van mijn vader."

Meest gelezen