David rozing

Een job in ICT is leuker dan je denkt, maar niemand weet dat

De codeerschool BeCode komt naar Vlaanderen. Dankzij het initiatief kunnen geïnteresseerden vanaf eind dit jaar gratis een uitgebreide programmeercursus volgen. Dat is fantastisch en broodnodig, maar het pakt de oorzaak van de oorlog om talent in de ICT-sector niet aan. We moeten ons afvragen waarom er zo weinig jonge mensen kiezen voor een opleiding in IT. 

opinie
Olivier Dupont
Olivier Dupont is managing partner bij icapps, het Antwerps digital agency dat digitale oplossingen ontwikkelt voor bedrijven.

Het is vandaag haast onmogelijk om IT-talent te vinden en aan te werven. Er is te veel vraag naar nieuwe en gepassioneerde mensen, en de stroom vanuit uit het traditionele onderwijs is te beperkt om daaraan tegemoet te komen. Vandaag gaan rekruteerders al op zoek naar jong talent in de hogeschool, en vragen ze grof geld voor iemand die nog een eerste werkervaring moet opdoen. Dat is een scheve en ongezonde situatie, die we structureel moeten rechttrekken.

Daarom verdient een initiatief als BeCode een pluim. Dat BeCode in het najaar de uitbreidt van Brussel naar Vlaanderen, is een goede en constructieve zaak die het grote probleem zeker zal verlichten. De werkwijze van de codeerschool lijkt bovendien helemaal tegemoet te komen aan wat de sector vraagt. Zo zijn opleidingen voldoende lang zodat deelnemers een waardevolle basis krijgen in de plaats van een nietszeggend certificaat. De werkstage achteraf is volgens mij ook essentieel: net zoals bij andere jobs leer je ook als IT’er het gros van je vaardigheden op het werk. Tot slot biedt BeCode lessen aan voor zowel ontwikkeling voor web als voor mobiele applicaties, en daar zitten de zeker en vast grote tekorten.

(lees voort onder de foto)

©nd3000 - stock.adobe.com

Toch is BeCode volgens mij weinig meer dan een fantastische pleister op een vooralsnog onvoldoende behandelde wonde. We moeten ons afvragen waarom er zo weinig jonge mensen kiezen voor een opleiding in IT. Een initiatief als dat van BeCode moet dienen om mensen met ambitie voor een carrièreswitch kansen te geven, niet als essentiële hulplijn voor een sector waar het water aan de lippen staat.

BeCode is weinig meer dan een fantastische pleister op een vooralsnog onvoldoende behandelde wonde.

Clichébeeld doorbreken

Het grootste probleem is de naam van de sector. Heel veel jonge mensen zien IT als een stoffig, saai veld met weinig sociaal contact. Het clichébeeld van de antisociale eenzaat die z’n leven achter een computer verslijt, is nooit veraf.

Dat IT’er intussen een boeiende, diverse en sociale job met tal van doorgroeimogelijkheden is, weten schijnbaar alleen de ingewijden. Dat is jammer. De IT’er vandaag moet immers dynamisch zijn. Hij springt van project naar project, en werkt nauw samen met zowel klanten als een eigen team. Hij komt mensen tegen en bouwt professionele relaties op. Bovendien is het een gevarieerde baan: de problemen en uitdagingen van een ontwikkelaar zijn telkens anders, waardoor niemand zich snel zal vervelen.

In het huidige klimaat is programmeur bovendien een instapjob. Wie wil, groeit al snel door tot hoofd van een klein team waarin mensen aansturen en bijstaan centraal staat. Ook een sprong naar projectmanager komt veel voor. Tel daar dan nog de fantastische jobzekerheid en in de regel bijzonder aantrekkelijke verloning bij, en je ziet dat de IT-opleiding vandaag een te saaie naam heeft.

Als sector moeten we van dat momentum gebruik maken om voor een stuk marketing te voeren voor wie we zijn en wat we doen. 

Initiatieven als BeCode bieden mensen geweldige competenties, helpen bedrijven met een nieuw instroomkanaal, en zetten de problematiek van de oorlog om talent in de kijker. Als sector moeten we van dat momentum gebruik maken om voor een stuk marketing te voeren voor wie we zijn en wat we doen. Ik ben er van overtuigd dat als meer jongens en meisjes vanuit het middelbaar onderwijs een goed beeld hebben van wat een job in IT echt inhoudt, het aantal verse IT’ers op zoek naar een baan snel de hoogte inschiet. Enkel zo pakken we het probleem structureel aan, en houden we Vlaamse IT-bedrijven competitief op de lange termijn.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen