Videospeler inladen...

Permanent gesloten: Grand Hotel Regnier in Waulsort

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: Grand Hotel Regnier in Waulsort.

Ooit was Waulsort, vlak bij Dinant, een populair en mondain vakantieoord. Aan de oevers van de Maas waren een hele rist hotels en restaurants. Eén van die hotels was het Grand Hotel Regnier.

In 1904 opent Henri Balleux Grand Hotel Waulsort. Het is het eerste hotel in Europa met een ondergrondse parkeergarage. 10 jaar later, in 1914, neemt de familie Regnier het hotel over en veranderen ze de naam naar Grand Hotel Regnier. 

Door de aanleg van de spoorlijn Dinant-Givet boomt Waulsort vanaf 1920 als toeristische trekpleister. In 1934 zijn er naast 11 hotels ook 10 cafés. In de zomermaanden overspoelen honderden toeristen het kleine dorp.

Rond 1980 begint de populariteit van de streek af te nemen. Langeafstandsreizen worden goedkoper en de hotels zijn verouderd en ontbreken aan modern comfort. Het ene na het andere hotel sluit de deuren, ook Hotel Regnier. Dat legt in 1995 na een zware overstroming uiteindelijk de boeken neer.

Na jaren in het slop gezeten te hebben, komt het toerisme in de Waulsort weer op gang. Verschillende oude hotels zijn intussen al omgebouwd tot woningen, en ook voor Grand Hotel Regnier zijn gelijkaardige plannen. Een investeerder wil achter de oude gevel 25 nieuwe appartementen optrekken. 

Morgen in "Permanent gesloten": Camping Kompas in Oudenaarde

Meest gelezen