Videospeler inladen...

Proefeiland of niet? "Bekijk álle alternatieven voor de kustverdediging met een open geest"

De onrust over de mogelijke aanleg van een proefeiland voor de kust van Knokke-Heist blijkt op zijn zachtst gezegd voorbarig. Dat blijkt uit een debat tussen staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) en Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) in "Terzake". Er blijkt hierover helemaal geen beslissing te zijn genomen, maar het gaat over één mogelijk alternatief om de kust te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel.

Eerder deze maand lanceerde burgemeester Leopold Lippens een grote campagne tegen de aanleg van zo'n eiland voor de kust van zijn teerbeminde gemeente, waar onder meer nogal wat gefortuneerden hun vakantiedagen komen doorbrengen.

Hij had ecologische bezwaren, want zo'n eiland voor de kustlijn zou nogal wat "plastic, olie, smeerlapperij en slib" bevatten. Om nog maar te zwijgen van de zeestroming die zou veranderen, met alle gevolgen vandien voor strandgangers, surfers en zeilers.

We kunnen geen kleine spelletjes spelen met grote belangen

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA)

Eergisteren probeerde federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) olie op de golven te gieten: zo'n eiland zou er voorlopig niet komen omdat de voorwaarden om zo'n kunstmatig eiland te bouwen op dit moment niet vervuld zijn. "De Vlaamse regering doet uitschijnen dat het hier gaat om beslist beleid", licht hij toe. "Ik wilde de puntjes op de i zetten."

Bij Vlaams minister Weyts hadden de uitlatingen van De Backer meer het effect van olie op het vuur. "Ik ben nogal geschrokken van de uitspraken van de staatssecretaris die zei dat het er niet komt." Voor alle duidelijk geeft hij toe dat er nog niets is beslist. "We zitten nog in de onderzoeksfase." Volgens Weyts wordt er gewoon gezocht naar de beste oplossing voor de kustverdediging. "We kunnen geen kleine spelletjes spelen met grote belangen."

Vandaar dat ik duidelijk stel dat je de alternatieven met een open geest moet bekijken

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD)

Hij weigert een voorafname te doen. "Je gaat inderdaad niet zomaar een eiland gaan aanleggen of andere maatregelen nemen zonder dat dit goed bestudeerd wordt." Hij vraagt echter om niet op voorhand één mogelijk alternatief af te schieten, zoals burgemeester Lippens lijkt te doen. 

"Bekijk het als een van de alternatieven", lijkt staatssecretaris De Backer hem bij te vallen. "Neem het mee en bekijk op het einde van de rit wat eruit komt. De stijging van de zeespiegel bestaat en we moeten ons daarop voorbereiden. De vraag is alleen hoe je dat doet. Vandaar dat ik duidelijk stel dat je de alternatieven met een open geest moet bekijken."

Kunt u nog volgen? Het komt erop neer dat zowel De Backer als Weyts zeggen dat er nog helemaal niets is beslist en dat zo'n proefeiland één van de mogelijkheden is om de fragiele kustlijn in Knokke-Heist en het hinterland te beschermen. De Backer stelt wel dat dat zo'n eventueel eiland zal moeten voldoen aan de criteria die in zijn marien ruimtelijk plan zijn vastgelegd, waarmee hij dus zo'n eiland ook niet uitsluit. In elk geval moet er nog veel studiewerk gebeuren.

Vóór 2020 worden er geen knopen doorgehakt. Handig, want dan zijn zowel de gemeenteraadsverkiezingen, de regionale als de federale verkiezingen achter de rug. "Ik denk dat dit vooral belangrijk is", aldus Weyts.

Videospeler inladen...

Meest gelezen