AFP or licensors

Ronny Mosuse: “Geen enkele zangeres kan tippen aan Aretha Franklin”

“Ik ben zo’n grote fan dat ik stellig durf te beweren dat nog geen enkele zangeres aan Aretha Franklin heeft kunnen tippen.” Dat zegt muzikant Ronny Mosuse in een eerste reactie op het overlijden van de soullegende.

“Zoals zovelen ben ik een grote fan”, zegt Mosuse in een eerste reactie in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. “Ze was een soullegende, je kon er niet naast kijken. Ik ben zo’n grote fan dat ik stellig durf te beweren dat nog geen enkele zangeres aan haar heeft kunnen tippen aan wat zij aan stemgeluid en stemvastheid voortbracht.”  

Wat maakte haar Franklin dan zo uitzonderlijk? “Om dat te horen, moet je geen muziekkenner zijn. Als leek hoor je dat zij echt meende wat ze zong. Want in elk woord dat zij zong, zat zo’n geladenheid. Ik denk dat dat het grote verschil maakte. Wijlen Nina Simone had dat ook, maar zij was dan niet zo stemvast. Eender welk nummer dat je Aretha Franklin zou aanreiken, zou ze fantastisch laten klinken hebben.”

Eender welk nummer dat je Aretha Franklin zou aanreiken, zou ze fantastisch laten klinken hebben.

Mosuse denkt dat die doorleefdheid van Franklin alles te maken had met de bewogenheid van haar leven. "Van veel artiesten is geweten dat ze zich inlaten met drank en drugs, en dat het daardoor vaak slecht met hen afloopt. Maar Aretha Franklin heeft dat allemaal overleefd. Maar een domme vervelende kakziekte als kanker heeft daar een einde aan gemaakt.” (Mosuse verloor zelf 18 jaar geleden zijn broer Robert aan kanker, red.)

Ronny Mosuse denkt dat de predikantendochter “de drive en de kracht om er iets van te maken” uit haar omgeving heeft opgepikt. Ze groeide op in Detroit, het grauwe hart van de Amerikaanse autoindustrie, waar soulmuziek in de jaren 1960 groot werd met het platenlabel Motown. “Zij komt daaruit en ik denk dat ze vastberaden was om iets te maken van haar leven, zoals zovele afro-Amerikaanse sterren. Zij was zeker iemand die uit de miserie wou klimmen.”

De versie van "I say a litte prayer" van Aretha Franklin verbindt hemel en aarde.

Welk lied van Franklin raakt Mosuse ten slotte het meest? “Velen denken bij Aretha Franklin meteen aan soulmuziek. Maar Burt Bucharach, een geweldige componist die je niet meteen met soulmuziek linkt, maar wel met popmuziek, schreef ooit “I say a little prayer”. De versie van Aretha Franklin verbindt hemel en aarde, vind ik. Het nummer was al geweldig, maar als zij dat zingt, gebeurt er iets.”

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

Meest gelezen