AP2010

Vakbonden richten zich ten einde raad tot aandeelhouders Ryanair

Zeven Europese vakbonden, waaronder ook de Belgische LBC, roepen de aandeelhouders van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair op druk uit te oefenen om het businessmodel te veranderen en zeggen in één adem het management de wacht aan. Ze doen dat in een open brief aan de aandeelhouders.

 "We richten ons tot jullie in een ultieme poging om een vreedzame oplossing te vinden voor de huidige onrust bij de werknemers", begint de open brief. "Na maanden van frustrerende gesprekken, vruchteloze ontmoetingen en zelfs stakingsacties in enkele landen", moeten de Belgische, Italiaanse, Portugese en Spaanse vakbonden naar eigen zeggen vaststellen dat de Ryanair-directie niet van plan lijkt om voluit te gaan voor vakbondserkenning en het afsluiten van cao's.

De directie van Ryanair blijft intimidatie gebruiken als managementtool

Open brief vakbonden aan aandeelhouders Ryanair

"Er werden wel enkele vakbonden erkend in een paar landen, maar in vele gevallen ging het om een wettelijke formaliteit om onderhandelingen op te starten. Maar er werd geen vooruitgang geboekt en er is tot nu toe geen enkele collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend", luidt het. Integendeel: "De directie van Ryanair blijft intimidatie gebruiken als managementtool, waarbij mensen worden gestraft als ze ziek zijn, intimiderende brieven worden gestuurd naar wie zijn stakingsrecht uitoefent, en er wordt gedreigd jobs te schrappen." 

"We zijn ervan overtuigd dat Ryanair zijn model kan aanpassen aan de commerciële en sociale realiteit van het Europa van vandaag, gebaseerd op waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtstaat", schrijven de vakbonden. 

We geloven niet dat het huidige management voldoende vertrouwen geniet

Open brief vakbonden aan aandeelhouders Ryanair

"We geloven niet dat het huidige management voldoende vertrouwen geniet van de werknemers of de nodige vaardigheden heeft om die veranderingen te realiseren." De vakbonden houden vol: de werknemers zullen doorgaan met hun acties tot de maatschappij verandert. Dat komt erop neer dat de vakbonden de positie in vraag stellen van CEO Michael O'Leary zelf.

Ryanair is genoteerd op de beurs van Dublin. Tot de aandeelhouders behoren onder meer O'Leary (3,8 procent) en de financiële spelers Baillie Gifford (4,8 procent), HSBC Holdings (4,8 procent), Fidelity (5,5 procent) en Capital Research and Management (17 procent).

Op 7 september beraden vakbonden uit heel Europa zich over mogelijke nieuwe acties bij Ryanair. De voorbije weken waren er al gecoördineerde acties van cabinepersoneel en piloten in verschillende landen, waaronder ook ons land. 

Meest gelezen