AFP or licensors

Vaticaan over groot misbruikschandaal in de VS: "Slachtoffers moeten weten dat paus aan hun kant staat"

Het Vaticaan reageert met "schaamte en verdriet" op het grootschalige misbruik van kinderen en jongeren in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Eerder deze week kwam aan het licht dat zo'n 300 priesters minstens 1.000 kinderen misbruikt hebben. "Het misbruik is crimineel en moreel verwerpelijk. Slachtoffers moeten weten dat de paus aan hun kant staat."

Het Vaticaan heeft in een statement gereageerd op het grootschalige kindermisbruik in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Volgens de onderzoeksjury misbruikten 300 priesters gedurende tientallen jaren meer dan 1.000 kinderen en werd het schandaal vakkundig in de doofpot gestopt. "De systematische doofpotoperatie was minutieus uitgewerkt en ging in bepaalde gevallen zelfs tot in het Vaticaan", zei procureur-generaal Josh Shapiro.

"Er zijn maar twee woorden die deze vreselijke misdaden kunnen omschrijven: schaamte en verdriet", begint de tekst van het Vaticaan. "We veroordelen ondubbelzinnig het seksueel misbruik van minderjarigen. Het misbruik dat beschreven staat in het rapport zijn crimineel en moreel verwerpelijk. De Kerk moet harde lessen trekken uit het verleden en zowel de misbruikers als diegenen die het misbruik toelieten, moeten verantwoording afleggen."

Lees verder onder de tweet.

"Slachtoffers moeten weten dat de paus aan hun kant staat"

Het Vaticaan benadrukt wel dat de meeste gevallen dateren van voor de jaren 2000. "De conclusies komen overeen met eerdere studies die aantonen dat de hervormingen van de Katholieke Kerk in de Verenigde Staten het kindermisbruik drastisch verminderd hebben."

"De Heilige Vader begrijpt goed dat deze misdaden het geloof en de geest van gelovigen onderuit kunnen halen. We herhalen de oproep om alles in het werk te stellen om een veilige omgeving te creëren voor minderjarigen en kwetsbare volwassenen. Slachtoffers moeten weten dat de paus aan hun kant staat. De Kerk wil naar hen luisteren om deze tragische horror, dat hun leven verwoestte, te verwerken."

Meest gelezen