Voedselagentschap haalt steeds meer producten uit de rekken

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft dit jaar al 94 keer een product uit de rekken moeten laten halen omdat er een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat is bijna dubbel zoveel als in heel 2017. Dat schrijft het Nieuwsblad. Het stijgende aantal terugroepacties wordt verklaard door efficiëntere communicatie en betere controles door de bedrijven zelf.

Dit jaar zijn er dus al een pak meer producten teruggeroepen dan vorig jaar. Toch is er geen groter probleem met onze voedselveiligheid. En het niveau van bescherming en van de controles door het Voedselagentschap is hetzelfde gebleven, klinkt het.

"Maar de bescherming van de consument verloopt wel steeds efficiënter en de communicatie is directer. Bedrijven communiceren ook proactiever en wij gaan dat effectief controleren", zegt woordvoerster Dorine Van Geert. "Bovendien zijn er meer en betere autocontroles door de bedrijven waarbij zij hun producten zelf gaan controleren en sensibiliseren onze controleurs naar de bedrijven toe."

De producten die werden teruggeroepen hadden ofwel een chemisch probleem (zoals een overschrijding van de norm voor pesticiden), een fysiek gevaar (zoals de mogelijke aanwezigheid van stukjes plastic), of een microbiologisch risico (zoals salmonella).

Meest gelezen