Videospeler inladen...

Dodental in India loopt op na zware overstromingen: al ruim 300 doden, 200.000 mensen op de vlucht

Het dodental van de overstromingen in India blijft oplopen. Er zijn nu al meer dan 300 mensen om het leven gekomen. Meer dan 200.000 mensen zijn op de vlucht voor de watersnood in de deelstaat Kerala, in het zuidwesten van India. Toeristen in het gebied kunnen ook niet huiswaarts keren, want een belangrijke luchthaven blijft nog dagen gesloten.

De jaarlijkse moessonregens eisen een zware tol in India. Al meer dan 300 mensen zijn omgekomen: verdronken of onder brokstukken terechtgekomen, als gevolg van aardverschuivingen. Daarnaast zijn er nog veel vermisten, te meer omdat huizen gewoon weggespoeld werden.

Door de aanhoudende regen, die dit jaar nog heviger lijkt dan gewoonlijk, hebben tienduizenden mensen hun huizen moeten ontvluchten en velen wachten nog op evacuatie door het Indiase leger. En er wordt nog meer regen verwacht.

Het leger heeft zijn handen vol en de omstandigheden om in te werken zijn moeilijk, want door de zware regenval zijn vele wegen weggespoeld en treinen rijden er ook niet meer. Het vliegverkeer ligt ook plat, want de luchthaven van Kochi, één van de drukste in India, is gesloten door de bar slechte weersomstandigheden.

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Toeristen vast

Dat laatste is ook iets waar Liza Vanderstock mee geconfronteerd wordt.  Liza is een Belgische die studeert en verblijft in Kochi, de op een na grootste stad van Kerala. Ze verblijft in het stadsgedeelte dat nog relatief gespaard is gebleven. “Wij hebben enkel straten gezien die onder water staan, maar meer in het binnenland is de situatie veel erger omdat ze de dammen hebben opengezet.”

Door de deelstaat Kerala stromen namelijk 41 rivieren, die in de Indische Oceaan uitmonden. Om het overvloedige water af te voeren, is beslist om de dammen in de rivieren dus open te zetten. Maar doordat de rivieren het vele water niet konden slikken, zijn er grote modderstromen ontstaan.

Liza heeft op dit moment toevallig familie op bezoek en door de watersnoodramp zal hun reis langer duren dan de geplande week. “De luchthaven blijft gesloten tot 26 augustus, zeggen ze hier, dus zij kunnen niet naar huis.” De luchthaven staat onder water, zodat het onmogelijk is om er op te stijgen of te landen. Maar in vergelijking met de situatie in het binnenland, valt de situatie er dus relatief mee.

VIDEO: herbekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen