Air France-KLM heeft eindelijk nieuwe topman, meteen controverse over zijn salaris

Na een maandenlange zoektocht heeft het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern Air France-KLM eindelijk een nieuwe CEO: de Canadees Benjamin Smith is de opvolger van Jean-Marc Janaillac, die is opgestapt nadat de piloten van Air France zijn voorstellen voor een loonsverhoging door de piloten van Air France waren afgewezen. Smith zal een oplossing moeten zien te vinden voor de al lang aanslepende sociale onrust bij Air France, maar nu al ontstaat er cointroverse over het loon dat hij als CEO zal krijgen.

De zoektocht naar een opvolger voor Janaillac, die in mei is opgestapt, heeft maanden geduurd. Verschillende potentiële kandidaten werden door de vakbonden afgewezen omdat ze geen ervaring in de luchtvaartsector hadden. Dat geldt niet voor Benjamin Smith, die nu de nummer 2 is bij Air Canada.

Smith was hoofdonderhandelaar tijdens moeilijke CAO-onderhandelingen met de vakbonden van piloten en cabinepersoneel bij Air Canada. Hij kon uiteindelijk een tienjarige overeenkomst met de vakbonden bij de Canadese luchtvaartmaatschappij. Op dat vlak wacht hem bij Air France-KLM een hele uitdaging, want er heerst grote sociale onrust bij Air France, waar de piloten al verschillende dagen hebben gestaakt. Daardoor heeft de luchtvaartmaatschappij al honderden miljoenen verlies geleden.

Ook opmerkelijk: Benjamin Smith is de eerste buitenlander die aan het hoofd komt van Air France. Bij de Franse vakbonden ligt dat moeilijk.

Daarnaast is er nu al controverse over het loon dat Smith zal ontvangen. Volgens het Franse persagentschap AFP kan dat oplopen tot 4,25 miljoen euro per jaar. Parlementslid Bertrand Pancher van oppositiepartij UDI noemt dat "betreurenswaardig voor het imago van de luchtvaartmaatschappij bij het personeel en bij de Fransen".

Meest gelezen