AP

Amerikaanse dominee blijft vastzitten in Turkije, Trump wil het er "niet zomaar bij laten"

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson, symbool van de onenigheid tussen de VS en Turkije, blijft vastzitten in Turkije. Een rechtbank in Izmir heeft zijn huisarrest bevestigd. "We hebben hiervan het laatste nog niet gezien", reageert de Amerikaanse president Donald Trump.

Andrew Brunson vormt het middelpunt van een diplomatiek dispuut tussen Ankara en Washington. De dominee zit sinds de mislukte staatsgreep in 2016 vast in Turkije. Hij wordt ervan beschuldigd banden te hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de staatsgreep zat. Brunson ontkent de aantijgingen. 

Vorige maand mocht Brunson de gevangenis verlaten, maar hij bleef onder huisarrest. Dat huisarrest werd begin deze maand al eens bevestigd, en eerder deze week werd ook een nieuw verzoek tot vrijlating verworpen. Brunsons advocaat ging tegen die beslissing in beroep, maar vandaag werd ze bevestigd door een hogere rechtbank. De advocaat heeft al aangekondigd dat hij een nieuw verzoek zal indienen. Ook het reisverbod dat de dominee was opgelegd, blijft behouden.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al aangekondigd dat hij het er niet zomaar bij zal laten. "Ze zouden hem al veel eerder moeten hebben teruggegeven", zei hij aan de pers in Het Witte Huis. "Naar mijn mening heeft Turkije zeer, zeer slecht gehandeld. "We hebben hier dus het laatste nog niet van gezien. We gaan het hier niet zomaar bij laten. Ze kunnen onze mensen niet afnemen."

VIDEO: Onze correspondent in de Verenigde Staten Björn Soenens geeft meer uitleg over de spanningen tussen Turkije en de VS.

Videospeler inladen...

Meest gelezen