Amerikaanse priester pleegde ook misbruik in Leuven

Het grootschalige misbruik van kinderen en jongeren door priesters in de Amerikaanse staat Pennsylvania breidt verder uit. Nu blijkt dat één van de priesters die in het Amerikaanse onderzoeksrapport over dat misbruik worden genoemd, ook een tijdlang aan de KU Leuven studeerde en daar doctoreerde. Uit een aantal Amerikaanse gerechtelijke documenten blijkt dat hij ook daar beschuldigd is geweest van het misbruik van een minderjarige.  

Eerder deze week werd in de Verenigde Staten een grootschalig onderzoek voorgesteld waaruit bleek dat zo'n 300 priesters in Pennsylvania de voorbije 70 jaar zo'n 1000 minderjarigen hebben misbruikt. Volgens het Amerikaanse gerecht stak de kerkelijke overheid in de VS het misbruik in de doofpot.

Het onderzoek naar het misbruik gebeurde de afgelopen twee jaar door een zogenoemde grand jury. Dat is een volksjury die op basis van bewijsmateriaal en getuigenissen beslist of iemand aangeklaagd zal worden voor een misdrijf. Pas dan kan er een formeel proces komen.

Uit verschillende documenten van het Amerikaanse gerecht blijkt nu dat één van de priesters die in het onderzoeksrapport worden genoemd in de jaren negentig aan de KU Leuven studeerde en daar ook doctoreerde. Hij zou nadien ook nog enkele keren Leuven hebben bezocht. Tijdens zijn verblijf in Leuven is hij ook beschuldigd geweest van het misbruik van een minderjarige.

De paus heeft het grootschalige misbruik intussen crimineel en verwerpelijk genoemd. De Kerk moet lessen trekken uit het verleden, en de daders en diegenen die feiten verzwegen hebben, mogen hun verantwoordelijkheid niet ontlopen, klinkt het.

Meest gelezen