Controversieel standbeeld Leopold II in Ekeren heeft nu infobord

Voor de kerk van Ekeren staat al sinds 1873 een standbeeld van Leopold II. Ondanks de wandaden van de oud-koning in Congo, bleef het beeld altijd staan. Het bestuur heeft nu een infobord geplaatst.

Controverse

Bij het controversiële beeld van Leopold II aan de kerk van Ekeren staat nu een bord dat de wandaden van de oud-koning in Congo moet kaderen. Er gaan in het district geregeld stemmen op om het standbeeld weg te halen of te verplaatsen, in het verleden werd het zelfs al een paar keer gevandaliseerd.

"Deel van onze geschiedenis"

Ondanks de controverse wil het Ekerse districtsbestuur dat het standbeeld gewoon blijft staan. "We willen ook onze zwarte geschiedenis niet onder de mat vegen", vindt districtsburgemeester Koen Palinckx.

"Over de hele wereld vind je standbeelden van personen die bloed aan hun handen hebben. Als die allemaal weg willen, zouden we een ware beeldenstorm moeten doen. Dan vind ik het interessanter en pedagogisch beter om die beelden te behouden en om de geschiedenis erachter te duiden in plaats van ze proberen uit te wissen."

Tekst opgesteld door experts

De tekst op het bord werd opgesteld samen met experts van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren:

"Teneinde winst te kunnen maken met rubber en ivoor worden geweld uitbuiting niet geschuwd. Historici noteren een ontelbaar grote terugval van het Congolese bevolkingsaantal. De Ekerse bevolking is met zijn gedachten bij de slachtoffers van de kolonisatie". 

Al bijna 150 jaar in Ekers straatbeeld

Het beeld van Leopold II kwam er na een kort bezoek aan de toenmalige gemeente. Het werd in 1873 ingehuldigd, 12 jaar voor Leopold II zeggenschap kreeg over Congo Vrijstaat.

Meest gelezen