Diksmuidse imkers vechten tegen Aziatische hoornaar

Af en toe hoor je dat er bij ons nesten opduiken van de Aziatische hoornaar, de monsterwesp. Vooral imkers horen dat niet graag, want die hoornaar eet hun honingbijen op. Verschillende imkers uit Diksmuide gaan nu samenwerken met de Universiteit van Gent om van de Aziatische hoornaars af te geraken. Met een heel speciaal toestel dat hen waarschuwt wanneer er één voorbijvliegt.

De wesp is heel agressief en valt de bijen aan net voor ze in de bijenkorf vliegen. "De Diksmuidse imkers hangen binnenkort een speciaal toestel aan de opening van hun bijenkorf", zegt Luc Aneca van de Imkerbond IJzervallei in Diksmuide. "

Aan de vliegopening wordt een soort microfoontje geïnstalleerd. Op basis van het aantal hertz dat geregistreerd wordt, kunnen we de Aziatische hoornaar detecteren. Op de Universiteit Gent krijgen ze dan een signaal binnen dat er abnormale geluiden zijn. De imker wordt dan binnen de drie minuten verwittigd. Hij kan het nest dan gaan zoeken en vernietigen." Binnenkort komen er vier van die toestellen aan bijenkorven in Diksmuide.

Meest gelezen