AFP or licensors

Dodental door ebola in Oost-Congo loopt op tot 44

In totaal zijn er nu al 78 gevallen van ebola geregistreerd in het oosten van Congo. 44 slachtoffers zijn intussen overleden, melden de Congolese overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. De epidemie in de buurt van Beni, in de provincie Noord-Kivu, is al de tweede ebola-epidemie die Congo dit jaar treft.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat er nog meer ebolagevallen zullen opduiken, want er zijn naar schatting 1.500 mensen met het virus in aanraking gekomen, via contacten met mensen die al ziek waren. De WHO vreest dat de epidemie zich intussen heeft uitgebreid naar de provincie Ituri, ten noorden van Beni. Bovendien is het erg moeilijk om een totaalbeeld te krijgen, want de hele regio wordt onveilig gemaakt door verschillende krijgsheren en hun strijders. 

De ebola-epidemie in Oost-Congo is begin deze maand uitgebroken. Vorige maand had de Congolese overheid nog maar pas een andere epidemie in de Evenaarsprovincie officieel ten einde verklaard. Die was in mei uitgebroken en heeft het leven gekost aan 33 mensen.

Ebola wordt veroorzaakt door een virus en wordt verspreid door vruchtenetende vleermuizen. Van mens tot mens wordt het virus overgedragen via bloed of lichaamsvocht van iemand die besmet is. Wie besmet raakt, krijgt zeer hoge koorts die in een later stadium gepaard gaat met bloedingen. Veel patiënten overlijden  ook aan de ziekte. 

Vier jaar geleden overleden in West-Afrika 11.300 mensen aan ebola. Aan het einde van de uitbraak in Guinee, Sierra Leone en Liberia is een vaccin uitgetest dat bescherming tegen het virus blijkt te bieden.

Meest gelezen