Merkel en Seehofer

Duitsland sluit akkoord met Griekenland over terugname van vluchtelingen

Duitsland heeft een akkoord gesloten met Griekenland over de terugname van vluchtelingen die daar al een asielaanvraag hadden ingediend. Vorige week werd al een gelijkaardig akkoord met Spanje afgesloten.

De akkoorden met Spanje en Griekenland maken deel uit van het compromis dat de CDU van kanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer sloten over het terugsturen van vluchtelingen.

Agesproken nu is dat Duitsland vluchtelingen die al in Griekenland asiel hebben aangevraagd en via Oostenrijk  het land binnenkomen, binnen de 48 uur mag terugsturen naar Athene. In ruil heeft Duitsland beloofd sneller werk te maken van aanvragen voor familieherenigingen en een aantal betwiste gevallen opnieuw te bekijken.

In de praktijk zal het akkoord waarschijnlijk niet veel verschil uitmaken met de bestaande toestand. De laatste twee maanden zijn er niet meer dan 150 vluchtelingen die in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd Duitsland binnengekomen over de Oostenrijkse grens.

Minister Seehofer toont zich in ieder geval tevreden over het akkoord. "De ondertekening van het akkoord met Griekenland is een verdere stap op de weg naar een meer ordelijke regels in de Europese migratiepolitiek." Ook kanselier Merkel is tevreden: "Het is goed dat we een resultaat hebben geboekt"

Volgens Seehofer zijn de onderhandelingen met Italië over een gelijkaardig akkoord "op goede weg".

Meest gelezen