Videospeler inladen...

Helft families slachtoffers Genua wil geen staatsbegrafenis: "Een schandelijke parade van politici"

In Italië zijn de eerste slachtoffers van de ingestorte snelwegbrug in Genua begraven. Morgen is er een staatsbegrafenis, maar zowat de helft van de families wil daar niet aan deelnemen. Sommigen spreken van "een schandelijke parade van politici". Het dodental staat nu op 38, maar de reddingsdiensten zijn nog op zoek naar vijf vermisten. 

Drie dagen na de instorting van de snelwegbrug in Genua, in het noorden van Italië, zijn de eerste slachtoffers begraven. Zo werd in Torre del Greco in Napels afscheid genomen van vier jongeren die de ramp niet overleefden. En in Pisa werd een verloofd koppel ten grave gedragen.

Vijftien doodskisten van andere slachtoffers, onder wie een kind, zijn verzameld in een kapel in Genua, waar nabestaanden afscheid kunnen nemen. Vanavond zouden er nog drie doodskisten bij geplaatst worden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Staatsbegrafenis

Morgen vinden om 11.30 uur staatsbegrafenissen plaats voor de slachtoffers, in de aanwezigheid van premier Giuseppe Conte en de aartsbisschop van Genua, Angelo Bagnasco. Maar de nabestaanden van 17 van de 38 doden willen niet deelnemen aan zo'n staatsbegrafenis, melden Italiaanse media. 

Nabestaanden zijn boos op de politiek, die volgens hen verantwoordelijk is voor de slechte staat van de brug, het instorten en dus ook voor de doden

"Een deel van de families wil de begrafenis gewoon in de privésfeer houden. Zij koppelen er dus niet echt politieke motieven aan", zegt VRT NWS-journalist André Vermeulen ter plaatse. "Maar andere nabestaanden zijn echt boos op de politieke wereld in Italië. Zij vinden dat de politiek verantwoordelijk is voor de slechte staat van de brug, het instorten en dus ook de dood van hun geliefde. Zij willen hun familielid dus niet begraven terwijl de politieke wereld op de eerste rij zit."

Vijf vermisten

Ondertussen raakte bekend dat de reddingswerkers nog op zoek zijn naar vijf vermisten. Vanochtend was er nog sprake van tien tot twintig mensen. "Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans om mensen levend te vinden", zegt de brandweer. "Al leert de ervaring ons wel dat je soms na enkele dagen nog overlevenden kan vinden. We werken zo snel mogelijk door."

VIDEO: Een laatste stand van zaken van onze reporter in Genua André Vermeulen

Videospeler inladen...

Meest gelezen