Hakenkruis mag weer in videogames in Duitsland - als het geen propaganda is

Nazisymbolen zoals het hakenkruis mogen voortaan weer te zien zijn in videogames in Duitsland. Dat heeft het Duitse orgaan voor zelfregulering USK beslist. In de Duitse versie van games zoals "Call of duty" en "Wolfenstein II" werden die symbolen tot voor kort vervangen door een driehoekje. 

Een hakenkruis of nazi-insignes in de Duitse versie van een videogame: het mag weer in Duitsland. Dat heeft het orgaan voor zelfregulering USK (Unterhaltungssoftware Selbstcontrolle) aangekondigd. Voorwaarde is wel dat de symbolen niet bedoeld zijn als propaganda. En het gaat niet om een algemene toelating: de organisatie zal geval per geval beoordelen.

Tot nog toe  werden in de Duitse versie van games als "Call of duty" en "Wolfenstein II: The new colossus" hakenkruizen vervangen door driehoekjes. Daar was kritiek op gekomen, omdat nazisymbolen in films bijvoorbeeld wel toegelaten zijn. In "Wolfenstein II" is het overigens de bedoeling dat de speler zoveel mogelijk nazi's doodt. 

Videogames die kritisch kijken naar gebeurtenissen uit het verleden kunnen nu voor het eerst een toelating krijgen. 

Elisabeth Secker - USK

Als er artistieke of wetenschappelijke redenen zijn om die nazisymbolen te tonen, of als het gaat om de weergave van de geschiedenis of de actualiteit is er geen bezwaar, legt USK uit in een communiqué.

"De juridische opvatting hieromtrent is gewijzigd", zegt Elisabeth Secker van USK. "Videogames die kritisch kijken naar gebeurtenissen uit het verleden kunnen nu voor het eerst een toelating krijgen. Die bestaat al langer voor films, en nu ook terecht voor videogames die een zekere artistieke vrijheid genieten." 

Meest gelezen